Без Росії та Китаю: майже 100 країн пообіцяли сприяти виїзду афганців після 31 серпня

Без Росії та Китаю: майже 100 країн пообіцяли сприяти виїзду афганців після 31 серпня

Укрінформ
Після виведення американських військ 31 серпня 98 країн, зокрема Україна, обіцяють сприяти виїзду з Афганістану всіх, «хто піддається ризику».

Про це передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу Державного департаменту США.

«Ми всі прагнемо до того, щоб наші громадяни, піддані та резиденти, співробітники, афганці, які працювали з нами, і ті, хто піддається ризику, могли продовжувати вільно виїжджати за межі Афганістану», - йдеться у спільній заяві, опублікованій в неділю від імені більш як половини урядів світу, ЄС і НАТО.

Країни-підписанти «отримали запевнення від талібів» у тому, що особи з проїзними документами, які підтверджують право на в’їзд у будь-яку з цих країн, можуть безпечно виїхати з Афганістну.

Читайте також: З Афганістану шістьма рейсами повернули додому понад 650 українців

Країни також зобов'язалися «продовжувати видавати проїзні документи таким афганцям» і вказали на «зобов’язання талібів» щодо їх безпечного проїзду.

«Ми відзначаємо публічні заяви талібів, що підтверджують це розуміння», - йдеться в повідомленні.

Серед країн, які підписали заяву, немає Росії та Китаю - двох постійних членів Ради Безпеки ООН, які пообіцяли допомогти талібам у відновленні Афганістану.

Читайте також: Tаліби розстріляли в Афганістані відомого фолкспівака – ЗМІ

Як відзначає «Нью-Йорк таймз», у заяві не йдеться про якісь наслідки для Талібану, якщо він відмовиться від своїх зобов’язань, однак високопосадовець Держдепартаменту заявив, що вона містить прихований сигнал про стимули (а саме – про іноземну допомогу урядові), які міжнародна спільнота використовуватиме для забезпечення домовленостей.

Як повідомлялося, операцію з виведення військ США з Афганістану має бути завершено 31 серпня. Владу в країні захопило угрупування «Талібан». З країни евакуйовано понад 110 тисяч осіб, ще тисячі очікують на евакуацію.

Читайте також: Кулеба розповів деталі евакуації в Україну афганської режисерки Карімі

Бойовики ІДІЛ здійснили теракт біля аеропорту Кабула, під час якого загинуло близько 170 афганців і 13 військовослужбовців США. Повідомляється про загрози нових терактів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-