Поліція РФ за три дні прийшла до 478 москвичів із «злитої» бази прибічників Навального

Поліція РФ за три дні прийшла до 478 москвичів із «злитої» бази прибічників Навального

Укрінформ
У Москві за останні три дні співробітники поліції прийшли до 478 осіб, чиї адреси з бази даних проєктів команди Олексія Навального потрапили у відкритий доступ.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Твіттер ОВД-Инфо.

«Майже 500 осіб - до стількох москвичів прийшла поліція за останні три дні у зв'язку з потраплянням їх даних у відкритий доступ. Ми продовжуємо підрахунок, та поліція працює ударними темпами, і з кожним днем ​​випадків стає все більше», - йдеться у повідомленні.

Громадяни, які стали об'єктом уваги російських силовиків, раніше реєструвалися на сайтах "Розумне голосування", "Свободу Навальному" або відправляли пожертви Фонду боротьби з корупцією. ФБК та інші структури Навального були визнані російським судом екстремістськими та заборонені, відтоді співпраця з ними, в тому числі пожертви, загрожують кримінальною відповідальністю, причому з порушенням принципу «закон зворотної дії не має».

Повідомляється, що поліцейські вимагають пояснити, як людина потрапила в базу даних або чому жертвувала кошти ФБК. У ряді випадків співробітники поліції просили написати заяву на Навального за "незаконну передачу персональних даних".

Читайте також: Навальному висунули у Росії нове обвинувачення

Поліція приходила, зокрема, до муніципального депутата, журналіста "Нової газети" Іллі Азара, до опозиційного політика Дмитра Гудкова, який виїхав з Росії в Україну, депутата Мосміськдуми Михайла Тимонова.

Як повідомляв раніше Укрінформ, з 17 серпня поліція Москви почала масово приходити додому до прибічників політика Олексія Навального, чиї адреси потрапили в злиту базу даних, пов'язану з проєктами опозиціонера. Як відомо, у квітні у відкритий доступ потрапила база з адресами електронної пошти людей, які зареєструвалися на сайті «Свободу Навальному!». У команді Навального назвали базу справжньою і вибачилися за просочення даних. Представники Навального заявили, що до цього причетний петербурзький активіст Федір Горожанко, який працював у ФБК у 2016-2019 роках. Сам Горожанко це заперечував.

Читайте також: Макрон поговорив із Путіним про звільнення Навального

У червні в мережі почали продавати базу даних підписників проєкту «Розумного голосування», яка з-поміж іншого містила адреси постійної реєстрації учасників проєкту з Москви та Московської області. 16 серпня в телеграм-каналах і даркнеті з'явилися розширені бази даних підписників проєкту «Розумне голосування», які містили адреси проживання і місця роботи людей.

Читайте також: У Москві поліція прийшла до прихильників Навального, чиї адреси потрапили в інтернет

ФБК та інші організації, пов'язані з Навальним, 9 червня визнали «екстремістськими» за скаргою московської прокуратури. 4 серпня рішення суду набуло чинності.

Фото: EPA/YURI KOCHETKOV/TASS 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-