Лукашенко звинуватив Зеленського у підготовці бойовиків проти Білорусі

Лукашенко звинуватив Зеленського у підготовці бойовиків проти Білорусі

Укрінформ
Олександр Лукашенко заявив, що ніколи не заподіє шкоди Україні, якщо вона перша не прийде зі зброєю на територію Білорусі. Також він мимохіть сказав, що з Білорусі до України ніколи не прийдуть росіяни, «тим більше зі зброєю».

Як передає Укрінформ, про це він повідомив під часі щорічної "Великої розмови". 

«Щодо вторгнення. Найменше ви (Україна - ред.) повинні боятися білорусів. Ми ніколи не заподіємо шкоди стосовно України, якщо ви першими, а про це сьогодні вже можна говорити, не прийдете зі зброєю на нашу землю», - сказав Лукашенко.

При цьому він звинуватив Президента України в підготовці бойовиків проти Білорусі: «Гаразд, ти (президент Володимир Зеленський - ред.) там побіг за Заходом, ти їх підтримав, ти плюнув на все. Але навіщо ти бойовиків готуєш на території України і зброю закидаєш до нас сюди?».

Читайте також: До річниці початку масових протестів у Білорусі в світі пройшли акції солідарності

Також Лукашенко мимохіть, сказав, що до України з території Білорусі ніколи не прийдуть росіяни, тим більше зі зброєю.

Сьогодні в Мінську, до річниці президентських виборів і масових протестів, проходить так звана "Велика розмова з президентом", на якій Лукашенко "зустрічається з журналістами та представниками громадськості".

Рік тому в Білорусі відбулися президентські вибори, під час яких реєструвалися численні порушення на користь Олександра Лукашенка, який правив 26 років. У результаті глава ЦВК Лідія Єрмошина оголосила, що Лукашенко переміг з підтримкою 80,1%, а Світлана Тихановська набрала 10,1% голосів. Тихановська заперечила результати голосування і назвала вибори сфальсифікованими.

Читайте також: Лукашенко доручив закрити «кожний метр кордону» Білорусі

По всій країні спалахнули протести, які жорстоко придушувалися із застосуванням світлошумових гранат, гумових куль, водометів та інших спецзасобів. Пізніше з'явилися фото і розповіді людей, які стали жертвами насильства під час затримання. Це викликало нову хвилю протестів.

14 серпня було оголошено про створення Координаційної ради опозиції, список учасників якої був відкритий для всіх, хто не визнав результати, які оголошено режимом Лукашенка.

12 жовтня Координаційна рада ультимативно вимагала від нелегітимного президента припинити репресії, звільнити заарештованих і відмовитися від поста глави держави до 25 жовтня. Після відмови Лукашенка виконати вимоги опонентів деякі підприємства оголосили про страйкові акції протесту. Однак протягом кількох місяців увесь відкритий протестний рух у Білорусі було придушено.

Читайте також: «Репортери без кордонів» підготували звіт про «війну» Лукашенка зі ЗМІ

1 вересня Управління Верховного комісара ООН з прав людини заявило про 450 задокументованих випадків катувань і знущань над затриманими. До кінця 2020 року правозахисний центр "Весна" зібрав одну тисячу задокументованих свідчень, пов'язаних з тортурами. У країні - понад 600 політв'язнів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-