Держдеп США закликав Росію припинити окупацію Грузії

Держдеп США закликав Росію припинити окупацію Грузії

Укрінформ
Державний департамент США у 13-ту річницю вторгнення російських військ до Грузії закликав РФ припинити окупацію.

Відеозвернення речника Держдепу Неда Прайса було поширено у Tвіттері, передає Укрінформ.

"Цього дня 13 років тому російські сили вторглись у Грузію, вбили сотні цивільних та примусили полишити свої домівки ще тисячі людей. Навіть зараз сили Росії окупують майже 20% території Грузії", - сказав Прайс.

Читайте також: У Грузії завершилися навчання Agile Spirit за участю українських морських піхотинців

Він наголосив, що здійснювана Російською Федерацією окупація призвела до трагічних гуманітарних наслідків, особливо під час пандемії COVID-19.

"Продовження блокування доступу мешканців окупованих територій Грузії до рятівної гуманітарної та медичної допомоги безпричинно обернулось втратою життів і має негайно припинитись. Ми закликаємо уряд Росії дотриматись досягнутої у серпні 2008 року угоди про припинення вогню. Ми солідарні з народом Грузії та чекаємо дня його возз'єднання", - заявив речник Держдепу.

Читайте також: Грузія готова скористатися будь-якими інструментами для членства в НАТО - заступник глави МЗС

Як повідомлялося, 7 серпня 2008 року Росія здійснила повномасштабну військову агресію проти Грузії: 9 з 12 регіонів країни стали об'єктами бомбардувань російської авіації. Російські стратегічні бомбардувальники і військова авіація обстріляли понад 30 міст і сіл, у тому числі Тбілісі та Кутаїсі; застосовувалися касетні бомби і інші види забороненої зброї. Сотні мирних жителів і військовослужбовців були вбиті і поранені.

У серпні 2008 року Росія додатково взяла під контроль 5 долин і 125 сіл Грузії.

Читайте також: 13 років військової агресії з боку Росії та окупації територій Грузії у серпні 2008 року

Хоча 12 серпня 2008 року за посередництва ЄС була підписана Угода про припинення вогню, яка зобов'язує Росію вивести свої сили на довоєнні позиції, Москва продовжувала бомбардування. А через два тижні Кремль вирішив визнати так звану незалежність регіонів Грузії Абхазії та регіону Цхінвалі/Південної Осетії.

У 2021 році Європейський суд з прав людини виніс вердикт у справі про збройний конфлікт між Грузією та Російською Федерацією в серпні 2008 року і його наслідки, встановивши юридичний факт окупації Росією Грузії та її контролю в грузинських регіонах Абхазії та регіону Цхінвалі/Південної Осетії після підписання Угоди про припинення вогню.

Страсбурзький суд визнав Росію винною в порушенні положень Європейської конвенції з прав людини, в тому числі за вбивства, тортури, жорстоке поводження і свавільне затримання грузинських цивільних і військовослужбовців; розграбування і підпали грузинських будинків; етнічні чистки; позбавлення права вимушено переселених осіб та біженців повернутися до своїх домівок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-