Литва розглядає заяву про відмивання Шарієм отриманих від влади Росії коштів – Фейгін

Литва розглядає заяву про відмивання Шарієм отриманих від влади Росії коштів – Фейгін

Документ
Укрінформ
Генеральна прокуратура Литви підтвердила отримання, реєстрацію та розгляд заяви від російського юриста Марка Фейгіна про порушення проти блогера Анатолія Шарія кримінальної справи за відмивання в ЄС коштів, злочинно отриманих від влади РФ.

Про це Фейгін повідомив кореспондентові Укрінформу.

«Днями отримав листа від моїх адвокатів у Литві, які відвідали литовську прокуратуру. Там їм підтвердили отримання, реєстрацію та розгляд нашої заяви про порушення проти Шарія кримінальної справи в ЄС за відмивання злочинно отриманих коштів від влади Росії і придбання на них нерухомості в Іспанії», - сказав Фейгін.

Згідно з його поясненням, на момент вчинення цього діяння, в 2019 році, Шарій був зареєстрований індивідуальним підприємцем у Литві. При цьому він придбав в іспанській Каталонії два дорогі об'єкти нерухомості вартістю понад мільйон євро. При цьому є свідчення, що в цей самий період на рахунок російського Райффайзенбанку Шарію було перераховано з Росії, як мінімум, 670 тисяч євро. Відповідно до закону, Шарій мав задекларувати джерело отримання доходу, підтвердити законність його отримання і заплатити з нього податки в Литві, чого зроблено не було.

«Хочу підкреслити, що ця справа не цивільна, а кримінальна. Тепер у литовської прокуратури є підстави викликати Шарія в країну для отримання пояснень, але, думаю, він побоїться приїхати, побоюючись депортації в Україну. Тоді Шарій може бути в оголошений в розшук в ЄС», - пояснює Фейгін.

Юрист вважає, що розгляду цього позову варто очікувати до винесення рішення за позовом Шарія, який намагається оскаржити рішення Департаменту міграції Литви, який позбавив його статусу біженця.

Читайте також: Шарій програв у Литві позов проти Форуму вільної Росії

Як повідомляв Укрінформ, 27 липня литовський суд відмовив блогеру Шарію в його двох позовах до юриста Марка Фейгіна у зв'язку відсутністю литовської юрисдикції після позбавлення його статусу біженця в цій країні.

16 лютого Шарію було повідомлено в Україні про підозру за двома статтями КК - ч. 1 ст. 111 (державна зрада) і ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної приналежності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

22 лютого Шарій був викликаний для проведення слідчих дій, але він не прийшов. Його неявку СБУ трактує як переховування від слідства.

25 лютого в СБУ повідомили, що Шарія оголошено в державний розшук. У березні Шарія було внесено до бази розшуку Міністерства внутрішніх справ України. Суд дозволив правоохоронцям його затримати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-