Шарій програв у Литві позов проти Форуму вільної Росії

Шарій програв у Литві позов проти Форуму вільної Росії

Укрінформ
Суд у Литві припинив справу за позовом блогера Анатолія Шарія щодо Форуму вільної Росії, а також зобов'язав його відшкодувати судові витрати відповідача.

Як передає Укрінформ, про це повідомив у Фейсбуці відповідальний секретар ФВР Іван Тютрін. 

«Суд у Литві припинив справу за позовом Анатолія Шарія щодо Форуму вільної Росії, а також зобов'язав українського прокремлівського блогера відшкодувати наші судові витрати», - написав Тютрін.

У грудні 2017 року Шарій був включений до «Списку Путіна» Форуму вільної Росії - перелік осіб, відповідальних, на думку укладачів, в узурпації влади в Росії, порушенні прав людини, корупції, військовій агресії, пропаганді ненависті. Після цього Шарій подав позов до Форуму, вимагаючи стягнути компенсацію за «моральну шкоду». Суд першої інстанції задовольнив вимоги позивача, проте в процесі оскарження рішення було анульовано.

«Ми добилися анулювання рішення, не дозволивши тим самим статися небезпечному для російської опозиції прецеденту. Кремлівська агентура постійно намагається використовувати демократичні інституції вільних країн для боротьби зі своїми противниками і дуже добре, що в Литві у них з цього нічого не виходить», - прокоментував рішення суду відповідальний секретар ФВР.

Читайте також: Литва не прийняла позов Шарія, йому доведеться залишити ЄС - Фейгін

Як повідомляв Укрінформ, 27 липня литовський суд відмовив блогеру Шарію в його двох позовах до юриста Марка Фейгіна у зв'язку з відсутністю литовської юрисдикції. Позивач позбавлений статусу біженця в Литві. За словами Фейгіна, наразі Шарій ще намагається оскаржити рішення Департаменту міграції Литви. У будь-якому разі п'ятирічний термін отриманого раніше Шарієм статусу біженця закінчується 17 січня 2022 року. Після чого у нього практично немає шансів на оновлення такого статусу і, отже, як припускає Фейгін, доведеться кудись переїжджати, ймовірно, до Росії.

Також Фейгін подав заяву до прокуратури Литви про порушення проти Шарія кримінальної справи в ЄС за відмивання злочинно отриманих коштів від влади Росії і придбання на них будинку в Іспанії (за даною заявою вже триває перевірка).

Читайте також: СБУ провела обшуки у засновників «Партії Шарія»

16 лютого Шарію було повідомлено в Україні про підозру за двома статтями КК - ч. 1 ст. 111 (державна зрада) і ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної приналежності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

22 лютого Шарій був викликаний для проведення слідчих дій, але він не з'явився. Його неявку СБУ трактує як приховування від слідства.

25 лютого в СБУ повідомили, що Шарія оголошено в державний розшук. У березні Шарія було внесено до бази розшуку Міністерства внутрішніх справ України. Суд дозволив правоохоронцям його затримати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-