Китай і США мають домовитися про цивілізовану конкуренцію - посол Корсунський

Китай і США мають домовитися про цивілізовану конкуренцію - посол Корсунський

Укрінформ
США і Китай мають досягнути домовленості про правила цивілізованої конкуренції, аби світу не довелося ділитися на два блоки — "США +" та "Китай +".

Таке переконання висловив в ефірі телеканалу "Дом" Надзвичайний та Повноважний Посол України в Японії Сергій Корсунський, передає Укрінформ.

За словами дипломата, попередньо запланована на осінь зустріч президента США Джо Байдена з лідером Китаю Сі Цзіньпіном має стати "системоутворюючою для всієї світової геополітики".

"Тому що у Китаї якось із нерозумінням ставляться до того, що США ведуть діалог із Росією, з Путіним, і поки що не ведуть такий діалог, який мав би бути, з Китаєм. Я думаю, що це не тому, що в США не розуміють важливості цього діалогу, а тому, що зараз кожна країна намагається вибудувати свою систему опозиційного захисту, як у шахах. І як би пред'явити іншій країні список своїх не те що б претензій, але деяких "червоних ліній" і деяких ключових і чутливих моментів, які бажає вирішити", — пояснив Корсунський.

Він висловив сподівання, що зустріч Байдена і Сі Цзіньпіна відбудеться і на ній буде досягнута домовленість про "цивілізовану конкуренцію".

"Важливо, щоби світ не поділився зараз на два блоки: "США+" і "Китай+". Тому що обирати між цими двома блоками багатьом країнам дуже-дуже важко", — зазначив посол.

Читайте також: США нададуть притулок вихідцям з Гонконгу

При цьому Корсунський підкреслив, що, безумовно, США "є світовим гегемоном - і за військовими, і за економічними показниками, і за силою своєї політики". Проте, за його словами, вже неможливо ігнорувати й Китай.

"Не хотілося б обирати й знову утворювати залізні завіси. Ми це все вже проходили. Тому найкраще, якщо Китай і США досягнуть домовленості про правила цивілізованої конкуренції. А ми тоді матимемо можливість гнучко брати участь і використовувати той інструментарій, який відповідає нашим національним інтересам. Це дуже важливо", — наголосив посол.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-