Українці становлять більшість нелегалів у Чехії у першому півріччі – МВС

Українці становлять більшість нелегалів у Чехії у першому півріччі – МВС

Укрінформ
У першій половині нинішнього року в Чехії виявили 5430 нелегальних мігрантів, більш ніж половина з яких – українці.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на дані поліції ЧР.

З початку року у республіці спостерігається різке збільшення припливу нелегалів – іноземців, які перебувають на території Чехії без відповідного офіційного дозволу. Це більш ніж удвічі вище, ніж торік. Загалом поліціянти фіксують поступове зростання нелегальної міграції з липня минулого року. Пов'язане це, не в останню чергу, з пандемією.

Читайте також: У Литві затримали рекордну кількість мігрантів з Білорусі

У першому півріччі половині цього року поліціянти Чехії найчастіше виявляли саме громадян України, які незаконно перебували на території ЧР. Серед них затримані 3088 осіб. Далі слідують громадяни з таких країн, як Молдова, Афганістан, В’єтнам та Грузія. Найбільшу кількість нелегалів виявила поліція в Празі. Це становило третину від загальної кількості.

Найчастіше нелегальні мігранти потрапляли до Чехії автотранспортом зі Словаччини, причому вказували при в’їзді мету своє подорожі Німеччину.

«Більшість випадків стосувалися іноземців, які не підпадали під виняток, що дозволяє в'їзд на територію Чеської Республіки відповідно до запобіжного заходу Міністерства охорони здоров'я», - зазначила прессекретарка поліції для іноземців ЧР Рената Ґрекманова.

Винятки для поїздок до Чехії застосовуються, наприклад, у зв’язку з працевлаштуванням, бізнесом чи доглядом за родичами, але звичайний туризм наразі заборонений. У всіх цих випадках треба оформлювати відповідну візу.

Читайте також: Українські мігранти в Польщі: не тільки робітники, а й бізнесмени

«Громадяни України та Молдови приїжджають переважно у рамках безвізового режиму з біометричними паспортами та перебувають у Чехії з порушенням захисних заходів Міністерства охорони здоров’я», - уточнюють у поліції.

Слід зауважити, що нелегалами наразі в Чехії вважаються люди, які прибули з третіх країн (країн, що не є членами ЄС), які визнані зонами високого пандемічного ризику, отже їм у принципі заборонено в’їзд на території Чехії за деякими виключеннями. Україна, уточнює Укрінформ, занесена урядом ЧР до переліку саме таких країн. Прага не відкрила, на відміну від більшості держав ЄС, свої кордони для українців попри відповідне рішення Брюсселя. Таким чином, якщо українець, який офіційно в'їхав з метою, наприклад, туризму, в якусь країну ЄС, яка дозволила такі подорожі, і вирішив відвідати Чехію, автоматично потрапляє у категорію нелегальних мігрантів. Співвітчизникам треба мати на увазі, що безвізовий режим наразі не працює у своєму нормальному вигляді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-