Вірус знову окупував Нідерланди, прем’єр змушений просити вибачення

Вірус знову окупував Нідерланди, прем’єр змушений просити вибачення

Укрінформ
Як відбувається зараження, коли на розважальних заходах всі із сертифікатами та тестами – поки не з’ясували

У Нідерландах було зафіксовано новий рекорд та різке зростання хворих на коронавірус. У суботу, 10 липня, у країні повідомили про 10 345 заражень за добу. Наступного дня, у неділю вранці, Національний інститут охорони здоров’я Нідерландів (RIVM) оприлюднив дані про 9 398 нових випадків зараження. Варто зазначити, що такі високі показники востаннє фіксували у країні в грудні минулого року.

Водночас після такого різкого збільшення кількості хворих на коронавірус, зросло й число охочих вакцинуватися від COVID-19.

Отже, з чим пов’язаний новий стрибок заражень? Кого і якою вакциною щеплюють у Нідерландах? І за що вибачався прем’єр-міністр Марк Рютте перед громадянами своєї країни?

Фото: ANP
Фото: ANP

НОВИЙ АНТИРЕКОРД ТА КАРАНТИННІ ЗАХОДИ

У порівнянні з іншими країнами, у Нідерландах не діяли такі жорсткі правила, як, зокрема, носити маску під час прогулянки у парку чи на вулиці. Тут вона обов’язкова лише у магазинах, громадському транспорті та людних місцях.

З 26 червня у країні розпочався черговий етап послаблення карантинних заходів. Зокрема, було скасовано обмеження щодо кількості людей, які можуть одночасно приходити в гості та збиратися разом у парку, а також обмеження щодо кількості відвідувачів для ресторанів, театрів і кінотеатрів. Усі заклади знову відкрилися за умови дотримання відстані в півтора метра. Для відвідування клубів, фестивалів та концертів обов’язковою умовою став негативний тест на коронавірус чи сертифікат про вакцинацію. Перестала діяти заборона на продаж алкоголю після 22:00. Здавалося, що життя поступово почало повертатися у докоронавірусні часи. Особливо, коли інколи бачиш у переповненому супермаркеті людей без маски.

Однак уже за тиждень після послаблення ситуація почала різко змінюватися. Зокрема, вечірка у диско-клубі в нідерландському місті Енсхеде закінчилася з результатом: 180 хворих на коронавірус. Загалом на гулянні було близько 800 молодих людей.

Близько 1000 осіб захворіли на коронавірус після дводенного музичного фестивалю в місті Утрехт. Захід проходив на відкритому повітрі. Участь у ньому взяли близько 20 000 людей.

Фото: ANP
Фото: ANP

І більшість розважальних заходів у країні мала схожий фінал. Цифри дуже швидко пішли вгору. Через два тижні після відкриття нічних клубів та старту фестивалів кількість хворих на коронавірус, особливо серед молоді у віковій групі 18-25 років, різко зросла – в сім разів!

У суботу, 10 липня, Національний інститут охорони здоров’я (RIVM) повідомив про понад 10 000 заражень за добу. Тоді як ще кілька тижнів тому позитивних тестів було близько 1000. Після такого шаленого стрибка у Нідерландах було вирішено знову закрити диско-клуби та скасувати музичні фестивалі. Паби, бари та ресторани знову мають зачинитися для відвідувачів опівночі. Нові заходи боротьби з коронавірусом набули чинності від 10 липня, починаючи з 6 ранку, та діятимуть до 14 серпня.

Спочатку прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте під час пресконференції минулої п’ятниці, яку він давав разом із міністром охорони здоров’я Уго де Йонгом, відкинув критику щодо різкого послаблення обмежувальних заходів у червні. Але згодом Рютте визнав, що уряд припустився помилки та вибачився за прорахунок щодо послаблення карантину і новий стрибок хворих.

Марк Рютте та  Уго де Йонг / Фото: ANP
Марк Рютте та Уго де Йонг / Фото: ANP

"Те, що ми вважали можливим, було неможливим", – зазначив Рютте.

Національний інститут охорони здоров’я Нідерландів (RIVM) повідомив, що кількість підтверджених випадків коронавірусу зросла на 500 відсотків минулого тижня. Було зареєстровано близько 52 000 позитивних тестів, порівняно з понад 8 500 тижнем раніше.

ОБУРЕНА ІВЕНТ-ІНДУСТРІЯ ТА КОМПЕНСАЦІЇ

Нові карантинні правила обурили організаторів культурних і розважальних подій. Представники івент-індустрії звернулися до уряду з вимогою компенсацій за скасовані заходи. Зі спільною заявою до уряду звернулися Нідерландська асоціація подій і фестивалів (VNPF) та Асоціація організаторів івентів (VVEM). Вони наголосили, що через коронавірусні обмеження івент-індустрія дуже постраждала.

“Уряд має зараз виділити додаткові гроші для івент-індустрії, коли сезон фестивалів було фактично втрачено. Також мають бути відповідні роз’яснення, які зміни можливі в майбутньому”, – йдеться у заяві.

Її автори нагадали, що протягом кількох місяців влада країни проводила експеримент, щоб дослідити – чи можливе послаблення карантину. Відвідати, зокрема, мініфестиваль чи вечірку було знову можливо спочатку лише в рамках експерименту, а згодом стало загальнодоступним для всіх охочих за наявності негативного тесту на коронавірус чи сертифікату про повну вакцинацію.

“У результаті експерименту, який кілька місяців тривав у Нідерландах, було доведено, що масові розважальні заходи можуть бути організовані безпечно із суворим дотриманням правил. Прикро, що результати досліджень залишилися без уваги, хоча самі урядовці хвалили їх ще кілька тижнів тому”, – заявили представники івент-індустрії.

А ще – підкреслили, що вони не можуть перезапускатися оперативно, на відміну від сфери громадського харчування.

Нідерландський уряд почув організаторів культурних і розважальних подій. І зазначив, що підприємці, які постраждали через нові коронавірусні обмеження і, зокрема, були змушені скасувати заплановані раніше події, отримають компенсації. 

Уряд виділяє додаткові кошти – ще 135 мільйонів євро – на компенсацію підприємцям з івент-індустрії. Організатори подій отримують більшу компенсацію, аніж раніше. На даний момент їм відшкодовували 80%, зараз йдеться навіть про 100%.

Ще одне питання, яке бентежить представників івент-індустрії та урядовців – яким чином відбувається зараження, адже увесь персонал у диско-клубах та фестивалях мав негативні результати тестів на коронавірус? А на вході у відвідувачів перевіряли наявність сертифікатів про щеплення чи негативних тестів на коронавірус.

ЧЕРГИ НА ВАКЦИНАЦІЮ ТА ВЛАСНИЙ ДОСВІД

Варто зазначити, що після різкого збільшення числа хворих на COVID-19 кількість охочих вакцинуватися від коронавірусу також зросла.

“Готовність до щеплення зросла із 87% до 89%. Особливо серед людей у віці 25-39 років: +5,8%”, – написав у своєму твіттер-акаунті міністр охорони здоров’я країни Уго де Йонг. Він також оприлюднив графік, що відображає відсоток охочих вакцинуватися проти коронавірусу і складається за даними опитувань, які повторюються що три тижні.

Наразі понад 60 відсотків осіб у віці 60-64 років повністю вакциновані. Це єдина група, яка була щеплена вакциною AstraZeneca проти COVID-19. Минулого тижня у Нідерландах стартувала вакцинація для підлітків. Молодих людей, включно до 2006 року народження, вакцинують Pfizer.

У Нідерландах дозволена вакцинація підлітків 12-17 років препаратом Pfizer. Рада з питань охорони здоров'я при уряді країни дійшла висновку, що вакцинація підлітків виправдана, і рекомендувала молоді вакцинуватися. Також молоді люди у віці від 16 років можуть самостійно приймати рішення щодо вакцинації. А від 12 років – приймають рішення, чи робити їм щеплення, разом з батьками. Офіційні листи з детальною інформацією та запрошення на вакцинацію всім було надіслано поштою.

З власного досвіду можу сказати, що процес щеплення у Нідерландах організований дуже добре. Вакцинація у країні – популярна історія. Люди з нетерпінням чекають своєї черги відповідно до віку. Звісно, що першими вакцину в країні отримали медики, люди літнього віку та з груп ризику. Який механізм? На домашню адресу надходить лист від Національного інституту охорони здоров'я та міністерства охорони здоров'я Нідерландів з інформацією, що ви можете записатися на безкоштовну вакцинацію від коронавірусу. У листі наголошується, що процедура добровільна. Також у конверті є анкета з 15-ти запитань. Зокрема, одне з дуже важливих – щодо загального самопочуття та чи хворіли на коронавірус.

У моєму випадку відповідь – так. На коронавірус я хворіла у жовтні 2020 року. У Нідерландах людям, які вже перехворіли на COVID-19, вводять лише одну дозу вакцини не раніше, ніж через пів року після хвороби, бо певні, що однієї ін'єкції достатньо для ефективної імунної відповіді організму людини.

Записатися на вакцинацію можна в режимі онлайн чи за номером телефону. Я отримала запрошення в червні. Через велику кількість охочих вакцинуватися, записатися на вакцинацію мені вдалося на початок липня.

До та після процедури у Нідерландах не рекомендують вживати алкоголь та займатися спортом кілька днів. Також, якщо є симптоми простуди чи іншої недуги – щеплення треба скасувати. Після реєстрації на мобільний номер мені надійшло смс із підтвердженням та адресою пункту вакцинації. Він знаходиться біля Гааги. Фактично це велике наметове медмістечко з парковкою для автівок та велосипедів. Спочатку персонал перевіряє реєстрацію та запрошення, а потім вже в іншому приміщенні люди вишиковуються у чергу. Вона рухається досить швидко. На процедуру мене запросили приблизно через 20 хвилин. Перш ніж вколоти вакцину, тобі дуже детально все пояснюють щодо вакцини та процедури. Також можна поставити будь-які запитання. Сама процедура тривала лише кілька секунд, була безболісною. Після введення Pfizer мене відправили до наступної зали. Там під наглядом медиків я мала посидіти 15 хвилин. Додому я повернулася велосипедом, почувалася активною та повною сил. Температура піднялася за кілька годин, почало трусити від холоду, з’явилися слабкість та біль у м’язах. І хоча температура була максимум 37,8 – здавалося, що усі 40 градусів. Така реакція є абсолютно нормальною. Після трьох днів хворобливого стану все минулося дуже раптово, наче нічого й не було.

Ірина Драбок
Ірина Драбок

У Нідерландах сертифікат про повну вакцинацію люди, які вже хворіли на COVID-19, отримують після першої дози вакцини, а ті, хто не перехворів – щоб отримати сертифікат, мають зробити дві дози вакцини. Одразу після щеплення мені видали підтвердження, що мене було вакциновано саме Pfizer. Я хворіла на коронавірус, тож другої дози мені не колотимуть. І щоб отримати сертифікат про повну вакцинацію та вільно подорожувати, то я маю зробити наступний крок – зареєструватися у спеціальному мобільному додатку, який називається СoronaСheck. Саме цей додаток, після внесення усіх даних, надає підтвердження про повну вакцинацію та дозволяє подорожувати без тестів на коронавірус.

ЗЕЛЕНЕ СВІТЛО ДЛЯ ПОЇЗДОК ТА ЗМІШУВАННЯ ВАКЦИН

За допомогою цього додатку туристи з Нідерландів можуть поїхати у відпустку до Франції та низки інших країн ЄС. Через СoronaСheck вакциновані нідерландці та резиденти країни можуть пред’явити міжнародний QR-код, який засвідчує, що людина була повністю щеплена.

Також з 1 липня 2021 року Нідерланди відкрили в'їзд для щеплених українців.

В’їзд без карантину з сертифікатом (доказом) про повну вакцинацію проти COVID-19 однією з наведених нижче вакцин можливий, якщо остання вакцинація, необхідна для повної імунізації, була зроблена більше ніж за 14 днів до в’їзду.

В мандрівника має бути сертифікат про вакцинацію від COVID-19 визнаною вакциною в Нідерландах. Це Pfizer/BioNTech (Comirnaty), Astra Zeneca EU (Vaxzevria), Johnson & Johnson ((COVID-19 Vaccine) Janssen), Moderna (Spikevax), Astra Zeneca-SK Bio (Vaxzevria), Serum Institute of India (Covishield), Sinopharm BIBP, Sinovac.

Цікавий факт, що у Нідерландах вже днями стане можливим “змішування” вакцин проти COVID-19. Починаючи з 16 липня, можна записатися на другу дозу щеплення вакциною Pfizer після першої дози AstraZeneca. Міністр охорони здоров’я Уго де Йонг певен, що введення Pfizer після AstraZeneca не тільки можливо, але й так само дієво, як дві дози AstraZeneca.

У свою чергу, Європейське агентство з лікарських засобів (ЕМА) позитивно оцінює перші дані щодо "змішування" вакцин проти COVID-19. Оскільки всі затверджені вакцини працюють та стимулюють імунну відповідь на вірусний спайковий білок, тож є вагомі підстави вважати "змішування" вакцин безпечним та ефективним.

Також, на думку агентства, затверджені в ЄС вакцини ефективні від “Дельта” та інших відомих штамів.

«Вакцини, затверджені в ЄС, захищають від усіх відомих штамів, включно з “Дельта”. Перші дані свідчать, що дві дози вакцини захищають від штаму “Дельта”. Антитіла, що виробляються в результаті вакцинації, нейтралізують усі штами коронавірусу», – зазначив голова департаменту стратегії біологічних загроз для здоров'я та вакцинації Марко Кавалері.

Марко Кавалері
Марко Кавалері

У Нідерландах наголошують, що вакцинація залишається основним інструментом боротьби з коронавірусом. Особливо зараз, коли в країні спалах коронавірусу. Так 13 липня упродовж дня близько 80 000 людей зателефонували, щоб записатися на тест. 

Міністр охорони здоров’я Нідерландів Уго де Йонг закликає всіх, хто після послаблення карантину побував на фестивалі чи вечірці, не чекаючи результату тесту на коронавірус, залишатися вдома на карантині та не контактувати з оточуючими.

Уряд сподівається, що після запровадження додаткових заходів зможуть виправити помилку та більше не доведеться вибачатися за прорахунок щодо послаблення карантину.

Ірина Драбок, Гаага

Фото автора та ANP

Перше фото: Phil Nijhuis, ANP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-