Радбез ООН затвердив резолюцію про продовження надання гумдопомоги Сирії

Радбез ООН затвердив резолюцію про продовження надання гумдопомоги Сирії

Укрінформ
Країни Ради безпеки ООН після тривалих дипломатичних зусиль досягли компромісного рішення щодо продовження гуманітарного доступу до північного заходу Сирії.

Про це йдеться в повідомленні АР, передає Укрінформ.

«Рада безпеки ООН одностайно проголосувала в п’ятницю за подальше постачання гуманітарної допомоги з Туреччини до північно-західної Сирії, яка знаходиться під контролем повстанців», - зазначається в повідомленні.

Таким чином, гуманітарний коридор працюватиме ще рік та забезпечить підтримку, за оцінками ООН, щонайменше 3,4 млн людей, які потребують як харчових продуктів, так і інших основних видів допомоги.

Читайте також: У Сирії зафіксували 17 випадків застосування хімічної зброї

Голосування за продовження гумдопомоги Сирії в Радбезі ООН стало можливим після угоди між США й Росією. Ключовою розбіжністю в позиціях було питання, чи слід продовжувати гуманітарний доступ через перехід Баб-ель-Хава на ще на рік, як наполягали на Заході, або ж тільки на період шести місяців, як пропонувала Росія, найближчий союзник режиму Асада в Сирії.

Нинішня резолюція стала компромісним варіантом, який передбачає доставлення допомоги впродовж наступних пів року, до 10 січня 2022 року, з автоматичним продовженням ще на шість місяців, до 10 січня 2022 року. При цьому генеральний секретар ООН повинен представити звіт щодо «прозорості» Операції з надання допомоги, а також прогресу в постачанні гуманітарної допомоги через лінії конфлікту в Сирії, на чому наполягла російська сторона.

Читайте також: Штати завдали авіаударів по цілях в Іраку та Сирії

Як повідомлялося, нинішній мандат щодо гумдопомоги через Баб-ель-Хава, який діяв упродовж року, завершується цієї суботи, 10 липня. Таким чином він продовжиться без додаткових затримок рішенням Ради безпеки ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-