До вбивства президента Гаїті можуть бути причетні колишні колумбійські військові

До вбивства президента Гаїті можуть бути причетні колишні колумбійські військові

Укрінформ
У вбивстві президента Гаїті Жовенеля Моїза підозрюються відставні військові армії Колумбії.

Про це повідомив міністр оборони Колумбії Дієго Молано, передає Укрінформ із посиланням на Bloomberg.

У четвер Колумбія отримала офіційний запит від Інтерполу про інформацію щодо підозрюваних у скоєнні вбивства, зазначив Молано. Первинна інформація свідчить про те, що це громадяни Колумбії та військові у відставці.

"Ми дали вказівки від імені національного уряду нашій поліції та армії, щоб вони співпрацювали в проведенні розслідування та з'ясували ці факти", - сказав Молано.

Читайте також: Тимчасовий глава уряду Гаїті заявив, що керуватиме країною після вбивства президента

Як пише агентство, колумбійські війська вважаються одними з найкращих у світі, бо протягом п'яти десятиліть воювали з місцевими партизанами в джунглях і горах. Іноді солдатів спокушають залишити армію, щоб заробити більше грошей, працюючи на Близькому Сході та в інших місцях.

Поліція Гаїті повідомила раніше, що до вбивства президента Жовенеля Моїза причетні 28 осіб, з яких 26 є колумбійцями, ще двоє – громадяни США гаїтянського походження.

За даними агентства АР, правоохоронним органам вдалося заарештувати 17 підозрюваних, з яких 15 - колумбійці.

Читайте також: У Нігерії викрали 140 школярів

Серед заарештованих – двоє чоловіків, які вважаються американцями гаїтянського походження – Джеймс Соладжес та Джозеф Вінсент. Один з них, як стверджується, є колишнім охоронцем посольства Канади в Порт-о-Пренсі.

Вісім підозрюваних все ще шукають, решта підозрюваних були розстріляні під час перестрілок з поліцією в столиці Порт-о-Пренс.

Поки незрозуміло, хто планував напад чи що його мотивувало. Тимчасовий прем'єр-міністр Гаїті Клод Жозеф заявив ВВС, що 53-річний президент міг стати мішенню, оскільки він воював з "олігархами" в країні.

Читайте також: Євросоюз посилив санкції проти військового режиму М’янми

Як повідомляв Укрінформ, 7 липня група невідомих застрелила у резиденції президента Гаїті Жовенеля Моїза. Зловмисники скоїли напад на приватну резиденцію голови держави вночі. Також стріляли в дружину Моїза, вона вижила після нападу, її відвезли до Флориди, де вона, як стверджується, перебуває у критичному, але стабільному стані.

На тілі Моїза зафіксували 12 вогнепальних поранень.

Відео, опубліковане після стрілянини, показує важкоозброєних чоловіків, одягнених в чорне. Біля резиденції президента Моїза вони кричать англійською: "DEA (Управління боротьби з наркотиками США – ред.), всім залишатися на місцях!".

Посол Гаїті в США Бокчіт Едмонд заявив, що, хоча зловмисники переодягнулися в агентів УБН, він вважає, що "насправді вони не є американськими агентами".

Жозеф оголосив у країні воєнний стан на два тижні. Це надзвичайний стан, що має бути запроваджений виконавчою владою, зокрема, главою держави, з санкції відповідного державного органу для його виконання. Він також заявив, що керуватиме країною після вбивства президента Моїза.

Читайте також: ООН закликає ввести ембарго на продаж зброї М'янмі

Моїз обіймав посаду президента Гаїті з лютого 2017 року.

Цей замах на Моїза був не першим - у жовтні 2018 року його обстріляли під час офіційної церемонії, але тоді голова держави не постраждав.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-