До нових санкцій проти режиму Лукашенка приєдналися шість європейських країн

До нових санкцій проти режиму Лукашенка приєдналися шість європейських країн

Укрінформ
До нового пакету санкцій проти режиму Олександра Лукашенка в Білорусі, який передбачає розширення санкційного списку та застосування економічних секторальних санкцій, приєдналися шість європейських країн.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у деклараціях високого представника ЄС від імені усього ЄС про приєднання третіх країн до рішень Ради ЄС 2021/1001 та 2021/1002 від 21 червня, що були прийняті в межах Спільної політики ЄС із закордонних справ та політики безпеки (CFSP) з огляду на розвиток ситуації в Білорусі.

«21 червня 2021 року Рада ЄС ухвалила рішення (CFSP) 2021/1002, яке доповнює рішення Ради ЄС 2012/642/CFSP. Цим рішенням додаються 78 осіб та 7 установ до переліку суб’єктів обмежувальних заходів, що визначені у додатку до рішення 2012/642/CFSP. Країни-кандидати Республіка Північна Македонія, Чорногорія і Албанія, країни Європейської зони вільної торгівлі Ісландія, Ліхтенштейн та Норвегія, члени Європейського економічного простору, приєдналися до цього рішення Ради ЄС», - йдеться у документі.

У декларації зазначається, що ці країни забезпечать відповідність національної політики до рішення Ради ЄС.

Читайте також: Лукашенко наказав перекрити кордон Білорусі з Україною

Як повідомляв Укрінформ, нові цілеспрямовані економічні санкції включають заборону на пряму або непряму торгівлю, постачання, передання або експорт будь-кому в Білорусі обладнання, технологій або програмного забезпечення, які можуть використовуватися для моніторингу або перехоплення інтернет- або телефонних комунікацій, а також товарів подвійного призначення та технологій для військового використання або для окремих персон, установ або органів у Білорусі.

Заборонена також торгівля нафтопродуктами, хлоридом калію (поташ), а також товарами, що використовуються для виробництва тютюнової продукції.

Білорусі також заборонений доступ на ринок капіталів ЄС, як і надання будь-якого страхування або перестрахування в інтересах білоруської влади, державних установ і агенцій.

Рішення Ради ЄС прийнято на виконання резолюції Європейської ради від 24 та 25 травня 2021 року, в якому глави держав та урядів ЄС закликали Раду ЄС заборонити перельоти в повітряному просторі ЄС для авіакомпаній Білорусі та заборонити доступ до аеропортів ЄС таких рейсів, а також поширити санкції ЄС проти осіб і установ, причетних до захоплення літака Ryanai 23 травня 2021 року.

Читайте також: ЄС шкодує через рішення Лукашенка вивести Білорусь зі Східного Партнерства

З жовтня 2020 року ЄС здійснив кілька раундів застосування санкцій у відповідь на розвиток ситуації в Білорусі після того, як режим Лукашенка сфальсифікував результати президентських виборів у серпні 2020 року та розпочав жорстокі репресії проти учасників протестів.

Наразі 166 осіб і 15 установ Білорусі є суб’єктами обмежувальних заходів ЄС, які включають заморожування активів для фізичних осіб та установ, а також заборону на подорожі для осіб, що включені до переліку санкцій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-