ЄС шкодує через рішення Лукашенка вивести Білорусь зі Східного Партнерства

ЄС шкодує через рішення Лукашенка вивести Білорусь зі Східного Партнерства

Заява
Укрінформ
Європейський Союз висловив жаль з приводу оголошеного сьогодні режимом Лукашенка рішення про вихід Білорусі із програми Східного Партнерства, і назвав цей крок таким, що суперечить інтересам народу країни та спрямований на її подальшу ізоляцію.

Про це йдеться у заяві речниці ЄС із закордонних справ та політики безпеки Набіли Массралі (Nabila Massrali), текст заяви якої був наданий Укрінформу на письмове звернення.

«ЄС висловлює жаль з приводу рішення режиму Лукашенка призупинити участь у рамках Східного Партнерства. Східне Партнерство спрямоване на поглиблення та зміцнення відносин між Європейським Союзом, його країнами-членами та країнами-партнерами, із загальною метою принести конкретні переваги громадянам відповідних країн. Це рішення слугуватиме лише подальшій ізоляції Білорусі», - зазначила речник ЄС.

Читайте також: Мішель про вихід Білорусі зі Східного партнерства: Ви можете розраховувати на ЄС

Вона наголосила на тому, що таке рішення є ще однією демонстрацією того, що режим Лукашенка нехтує інтересами народу Білорусі, який лише виграє від співробітництва та різноманітних програм в рамках Східного Партнерства.

«ЄС залишається відкритим для продовження роботи з народом Білорусі в цих рамках (Східного Партнерства – ред.), і буде продовжувати підтримувати народ Білорусі та її громадянське суспільство, як і її демократичні прагнення», - зауважила Массралі.

Вона зауважила, що звернення Білорусі до ЄС відкликати свого Представника до Брюсселя для консультацій є ще одним кроком білоруської влади до самоізоляції. За словами речниці ЄС, в часи кризи особливо важливо тримати відкритими канали комунікації, і це завжди було бажанням європейської сторони.

Читайте також: Білорусь виходить зі Східного партнерства та відкликає посла в ЄС

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні МЗС Білорусі заявив про те, що призупиняє свою участь в ініціативі ЄС Східне Партнерство. Підставою такої позиції є «неприйнятність застосування санкцій як інструменту тиску на суверенну та незалежну державу».

Білорусь також починає процедуру припинення дії Угоди про реадмісію з ЄС. Постійного представника Білорусі при ЄС відкликають до Мінська для консультацій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-