ЄС представив план розвитку Східного партнерства на €2,3 мільярда

ЄС представив план розвитку Східного партнерства на €2,3 мільярда

Укрінформ
Європейський Союз представив бачення щодо майбутнього програми Східного партнерства, яке включає широкий план економічного розвитку та інвестицій в обсязі 2,3 мільярда євро для всіх шести країн-партнерів, включаючи Білорусь.

Про це заявив на брифінгу речник ЄС Пітер Стано, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні Європейська комісія спільно з високим представником ЄС представили пропозиції, якими чином просунути вперед пріоритети співробітництва з країнами Східного партнерства на наступні роки… Частиною ухвалених пропозицій є регіональний економічний та інвестиційний план ємністю 2,3 мільярда євро, який спрямований на відновлення після кризи COVІD-19 та на розвиток довгострокової стійкості країн Східного партнерства», - сказав речник ЄС.

Він нагадав, що програма Східного партнерства спрямована на зміцнення та поглиблення політичних та економічних відносин між ЄС і країнами-учасницями ініціативи, метою яких є досягнення відчутних переваг для всіх людей у цьому регіоні.

Читайте також: ЄС шкодує через рішення Лукашенка вивести Білорусь зі Східного Партнерства

За словами Стано, запропонований сьогодні широкий порядок денний зосереджений на п’яти ключових напрямках та передбачає збільшення обсягів торгівлі; економічне зростання, створення нових робочих місць та інвестиції у проекти взаємопоєднання; зміцнення демократичних інституцій та верховенства права; підтримку зеленої та цифрової трансформації; розвиток справедливого, гендерно рівноправного та інклюзивного суспільства.

Як ідеться у роз’ясненні щодо цієї ініціативи, оприлюдненій на сайті Єврокомісії, запропонований економічний та інвестиційний план ємністю 2,3 мільярда євро буде реалізуватися у вигляді грантів, змішаного фінансування та фінансових гарантій, що має сприяти додатковій мобілізації до 17 мільярдів євро державних та приватних інвестицій. Ці можливості стануть однією з ключових тем під час обговорення на наступному саміті Східного партнерства, який має відбутися у грудні.

Читайте також: Яким буде «Східне партнерство» без Білорусі - МЗС України зробило заяву

Високий представник ЄС Жозеп Боррель заявив, що Східне партнерство високо стоїть у порядку денному Євросоюзу.

«Ми хочемо визначити такий порядок денний, який буде відповідати на безпрецедентні виклики та можливості сьогодення, дозволить скористатися ними в інтересах майбутнього. В серці цієї роботи буде просування демократії, якісного управління та верховенства права, які є важливими, щоб розкрити всі позитивні та конкретні результати нашої співпраці. Це включає і Білорусь, де ми хочемо продовжувати підтримувати людей в рамках нашого Східного партнерства», - наголосив високий представник ЄС.

Своєю чергою єврокомісар з питань сусідства та розширення Олівер Варгеї також підтвердив, що ЄС поширюватиме нову ініціативу на весь регіон Східного партнерства, включаючи Білорусь.

Читайте також: Україна, Грузія і Молдова представили формат «асоційованого тріо»

«Цей економічний та інвестиційний план містить проєкти для країн всього Східного партнерства, включаючи підтримку для майбутньої демократичної Білорусі. Цей новий порядок денний підтримає соціально-економічне відновлення після пандемії COVID-19, зміцнить економічні відносини та дозволить розбудувати торговельні шляхи між ЄС і країнами-партнерами», - сказав єврокомісар.

Як зазначається у повідомленні Єврокомісії, запропонований порядок денний Східного партнерства спрямований на підвищення стійкості країн-партнерів та проведення реформ, які охоплюють десять пріоритетних завдань до 2025 року.

Серед них – додаткова підтримка для близько 500 тисяч малих і середніх підприємств, розбудова та реконструкція за стандартами ЄС 3 тис. кілометрів пріоритетних автошляхів. ЄС допоможе країнам Східного партнерства у розвитку спроможностей для протистояння гібридним та кібернетичним загрозам. Важливим пунктом плану є продовження підтримки боротьби з корупцією. Передбачається скорочення енергоспоживання 250 тис.домогосподарств принаймні на 20%, покращення доступу людей до послуг безпечного водопостачання та до якісного повітря, надання ширшого доступу до швидкісного інтернету у 80 відсотках домогосподарств. Серед цілей – допомога у вакцинації, зокрема працівників сфери охорони здоров’я, додаткова підтримка для громадянського суспільства та незалежних медіа, нові можливості для мобільності в інтересах 70 тис. студентів, дослідників і молодих людей.

Читайте також: Стефанішина - про членство в ЄС: Очікуємо на конректні політичні рішення до 2027 року

Пріоритети були визначені в координації та на пропозиції країн-партнерів виходячи з їхніх національних пріоритетів, потреб і амбіцій.

Як повідомлялося, ЄС започаткував програму Східного партнерства у 2009 році з метою зміцнення та поглиблення політичних та економічних відносин між ЄС та його країнами-членами з шістьма країнами Східної Європи та Південного Кавказу, включаючи Азербайджан, Білорусь, Вірменію, Грузію, Молдову й Україну.

Представлені сьогодні пріоритети були погоджені з лідерами Східного партнерства під час відеоконференції у червні 2020 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-