У Франції на місцевих виборах найбільшу підтримку здобула партія, створена Саркозі

У Франції на місцевих виборах найбільшу підтримку здобула партія, створена Саркозі

Укрінформ
У Франції в результаті виборів до рад регіонів і департаментів пройшли переважно кандидати від альянсу правоцентристських політичних сил на чолі із партією «Республіканці» (PR) та представники лівоцентристської Соціалістичної партії.

Про результати місцевих виборів, другий тур яких відбувся 27 червня, повідомляє Міністерство внутрішніх справ Франції, передає власний кореспондент Укрінформу.

Згідно з оприлюдненими результатами, близько 66% громадян Франції проігнорували другий тур місцевих виборів, що є історичним "рекордом". Попередній найгірший результат щодо явки було зафіксовано у 2015 році, коли на дільниці не прийшло майже 42% виборців.

З огляду на те, що кожен із 13 регіонів і 92 департаментів за адміністративно-територіальним поділом метрополії Франції мають свої результати виборів та унікальну місцеву політичну конфігурацію, загальна тенденція засвідчує, що найбільшу підтримку здобули кандидати від правої консервативної партії «Республіканці». Цю політичну силу, яку очолює Ксав'є Бертран, створив у 2012 році колишній президент Франції Ніколя Саркозі.

Читайте також: На місцевих виборах у Франції зафіксували історично найнижчу явку

Другою за загальними результатами на місцевих виборах стала лівоцентристська Соціалістична партія.

На цьому тлі провальними вибори вважаються для крайніх правих націоналістів на чолі із лідером партії «Національне об'єднання» (RN) Марін Ле Пен. Націоналісти загалом показали третій результат по Франції, але не спромоглися здобути владу в жодному регіоні, незважаючи на високий президентський рейтинг Ле Пен.

Кандидати від партії президента Еммануеля Макрона «Уперед, Республіко!» (LREM) показали переважно результати на рівні прохідних 10% і у багатьох регіонах навіть не потрапили до виборних органів.

Читайте також: На виборах у Франції праві популісти Ле Пен і партія Макрона попередньо програють

Нинішні місцеві вибори оцінюються з погляду прогнозування й аналізу політичних трендів та електоральних уподобань французів у контексті проведення у квітні 2022 року виборів президента. Беззастережними лідерами президентських перегонів залишаються чинний президент Макрон і лідер націоналістів Ле Пен. Водночас перемога «Республіканців» на місцевих виборів посилює позиції і президентські амбіції їхнього лідера Бертрана.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-