На виборах у Франції праві популісти Ле Пен і партія Макрона попередньо програють

На виборах у Франції праві популісти Ле Пен і партія Макрона попередньо програють

Укрінформ
За підсумками другого туру регіональних виборів у Франції, що відбувся 27 червня, правопопулістська партія «Національне об’єднання» Марі Ле Пен та партія «Вперед, Республіко» чинного президента Емманюеля Макрона не отримують владу в жодному регіоні.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на RFI.

У регіоні Прованс-Альпи-Лазурний берег кандидат на посаду глави від «Національного об’єднання» Тьєррі Маріані набрав найбільшу кількість голосів у першому турі 20 червня. У разі виграшу в другому турі це була б перша подібна перемога для партії Ле Пен.

Але, за даними екзитполів, його випередив член правої партії «Республіканці» Рено Мюзольє: він отримує близько 56% голосів, тоді як Маріані — 42-44%. Загалом результат «Національного об’єднання» за сукупною кількістю голосів гірший, ніж на попередніх регіональних виборах.

Читайте також: Перевірка настроїв перед голосуванням за президента: у Франції - другий тур регіональних виборів

У паризькому регіоні Іль-де-Франс, за даними екзитполів, владу зберігають праві консерватори на чолі з Валері Пекрес (44-45%). Блок лівих партій, який керував регіоном до 2015 року, попередньо здобуває 32-34%; «Національне об'єднання» — 11-12%, а партія Макрона — лише 10%.

Загалом же у всіх 12 регіонах Франції, де відбулися вибори, в місцевій владі зберігся статус-кво, зазначає RFI. Крім того, явка на виборах і 20, і 27 червня була чи не найнижчою з 1958 року й не перевищила 35% (досі найнижча явка була на виборах до Європарламенту 2009 року — 40%).

Голова «Вперед, Республіко!» Станіслас Ґеріні назвав результати регіональних виборів для президентської партії «катастрофою», але зауважив, що вона допомогла в деяких регіонах не допустити до влади «Національне об'єднання» Марі Ле Пен, пише Politico.

Читайте також: Партію Пашиняна офіційно оголосили переможцем на позачергових виборах у Вірменії

Вибори в регіонах Франції вважають важливим показником підтримки на прийдешніх виборах президента, що відбудуться у 2022 році. За агрегованими даними соцопитувань, які надає Politico, найбільшу підтримку мають Ле Пен і Макрон — 27% і 25% відповідно.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-