Євросоюз визнав дострокові вибори у Вірменії

Євросоюз визнав дострокові вибори у Вірменії

Укрінформ
Європейський Союз визнав дострокові парламентські вибори у Вірменії, що відбулися 20 червня, такими, що загалом відповідають демократичним стандартам.

По це йдеться у заяві речника ЄС, текст якої оприлюднений на сайті Європейської служби зовнішніх справ, повідомляє Укрінформ.

«Відповідно до попередньої оцінки спостережної виборчої місії ОБСЄ/БДІПЛ (Бюро демократичних інститутів та прав людини), вибори були конкурентними та загалом добре організованими протягом короткого часу. Виборці отримали широкий перелік варіантів. Фундаментальні права і свободи були в цілому дотримані, при цьому кандидати були здатні вільно проводити свої виборчі кампанії. День виборів, включаючи підрахунок голосів, загалом оцінений позитивно», - йдеться у заяві.

Читайте також: На дострокових виборах у Вірменії з величезним відривом лідирує Пашинян

Водночас повідомляється про певні недоліки виборчого процесу, що відображено у висновках ОБСЄ/БДІПЛ. Зокрема, як зазначається, виборча кампанія супроводжувалася інтенсивною поляризацією суспільства та запальною риторикою ключових учасників, що не сприяло якості політичних дискусій. За висновками міжнародних спостерігачів, жінки переважно були відсторонені від участі у виборчій кампанії.

Як зазначає речник ЄС, всі скарги або подання щодо якості виборчого процесу мають бути ретельно розглянуті та щодо них прийняті рішення відповідно до процедур, передбачених законодавством Вірменії.

Читайте також: Дострокові парламентські вибори у Вірменії: явка склала менш як 50%

«Ми сподіваємося у майбутньому тісно взаємодіяти з усіма інституціями Вірменії, включаючи новообраний парламент та уряд. Європейський Союз закликає всі політичні сили працювати разом з метою ефективного подолання викликів, що постають перед Вірменією, в інтересах всіх її громадян. ЄС готовий надалі зміцнювати двосторонні відносини та підтримувати Вірменію у її важливому порядку денному реформ на основі спільних зобов’язань, відповідно до Угоди про всебічне та розширене партнерство між ЄС та Вірменією», - йдеться у заяві речника ЄС.

Як повідомлялося, дострокові парламентські вибори відбулися у Вірменії 20 червня. За попередніми даними ЦВК, на них з великим відривом лідирує політсила очільника уряду Нікола Пашиняна "Громадянський договір", яка здобуває більше половини голосів виборців та значно випереджає найближчого суперника - блок "Аястан" експрезидента Роберта Кочаряна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-