ЄС і Канада розпочали стратегічне партнерство з постачання сировинних матеріалів

ЄС і Канада розпочали стратегічне партнерство з постачання сировинних матеріалів

Укрінформ
ЄС і Канада узгодили формальні рамки стратегічного партнерства у сфері постачання сировинних матеріалів за підсумками саміту ЄС-Канада, що відбувся 15 червня.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена у понеділок на сайті Європейської Комісії.

«Це партнерство дозволить обом сторонам збільшити обсяги торгівлі й інвестицій у напрямку створення безпечної, стабільної та стійкої ланки постачання сировинних матеріалів, яка є ключем до досягнення цілей переходу до кліматично-нейтральної цифрової економіки. Стратегічне партнерство буде сфокусовано на інтеграції ланцюгів вартості сировинних матеріалів з одночасним цілеспрямованим посиленням співробітництва у науці, технологіях та інноваціях, а також з дотриманням природоохоронних, соціальних та управлінських критеріїв та стандартів», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Канада, США та ЄС засудили утиски прав людини у Білорусі

Як зазначається, стратегічне партнерство між ЄС і Канадою у постачанні сировини започатковано у розвиток Плану дій ЄС щодо забезпечення критично важливими сировинними матеріалами, який був представлений ще у вересні 2020 року. Головною складовою цього плану є розвиток стратегічного партнерства з третіми країнами, багатими на природні ресурси, з використанням всіх інструментів зовнішньої політики та з повагою до міжнародних зобов’язань. Завдяки такому партнерству ЄС планує диверсифікувати та зміцнити ланки постачання відповідно до стратегії розвитку промисловості.

«Це партнерство з Канадою доповнює наші зусилля для забезпечення безпеки постачання та диверсифікації джерел постачання сировинних матеріалів, яких ми потребуємо для розбудови кліматичної економіки та її подвійної (цифрової та зеленої) трансформації. Канада стала природним джерелом для створення першого такого партнерства щодо постачання сировинних матеріалів», - зазначив з цього приводу єврокомісар з питань торгівлі Тьєррі Бретон.

Читайте також: Канада на місяць продовжить заборону в’їзду для іноземців

Він зауважив, що Канада є близькою до ЄС за переконаннями та багатою на сировинні матеріали країною, вона поділяє з Євросоюзом важливі природоохоронні, соціальні та керівні цінності. Сторони уклали Всебічну економічну й торговельну угоду (CETA), яка надає правові рамки для розвитку такої співпраці.

У цьому повідомленні Єврокомісія наголошує, що ЄС продовжує роботу з поглиблення стратегічного партнерства з третіми країнами у сфері сировинних матеріалів. Зокрема, підготовка такого партнерства була завершена під час переговорів з Україною, напередодні конференції високого рівня ЄС-Україна, що має відбутися 13 липня.

Читайте також: Українські заробітчани найбільше хочуть працювати в Німеччині та Польщі

Як зазначається на сайті Державної служби геології та надр України, Україна і ЄС готують до підписання двосторонній Меморандум щодо постачання матеріалів, які, за класифікацією ЄС, належать до критичної сировини. Попит на такі матеріали різко зростає у зв’язку з «Зеленим курсом» ЄС. Йдеться про залучення технологій і інвестицій ЄС у видобуток корисних копалин на території України, яка має великий потенціал розробки літію, танталу, ніобію, нікелю, кобальту тощо. В Інвестиційному атласі України міститься близько 30 пропозицій ділянок надр з покладами критично важливих корисних копалин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-