Nord Stream 2 не має стати засобом шантажу України - кандидат у канцлери ФРН

Nord Stream 2 не має стати засобом шантажу України - кандидат у канцлери ФРН

Укрінформ
Газопровід «Північний потік-2» потрібен для Німеччини, але він не має стати засобом шантажу України та інших країн.

Про це заявив кандидат у канцлери Німеччини від Християнсько-демократичного союзу, прем'єр-міністр федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія Армін Лашет в інтерв'ю Deutsche Welle, передає Укрінформ.

«Цей трубопровід не повинен бути використаний для того, щоб шантажувати Україну або країни Балтії, або Польщу», - заявив політик.

Водночас Лашет підкреслив, що його позиція щодо проєкту завжди була дуже чіткою: Німеччина потребує цього газопроводу, це економічний проєкт, потрібний для енергопостачання. При цьому завжди існувала умова: не повинно бути геополітичних втрат для України, заявив Лашет і зазначив, що коли почнеться транспортування газу, «необхідно звернути увагу на геополітичні правила і захист України». І така домовленість існує на європейському рівні, додав він.

Читайте також: Умовою запуску Nord Stream 2 має бути деокупація та енергобезпека України – Кулеба

Прем’єр найбільшої землі ФРН зауважив, що Німеччина, яка перебуває на шляху до кліматичної нейтральності, «колись» відмовиться і від газу, але магістраль можна було б використовувати в майбутньому, наприклад, для транспортування водню.

Із фактом, що трубопровід буде побудований, довелося погодитися і США, сказав Лашет і висловив задоволення тим, що Президент Джо Байден відмовився від санкцій, які запровадив Президент Дональд Трамп.

Говорячи про відносини з Росією загалом, Лашет підкреслив, що для Німеччини є неприйнятним порушення міжнародного права. «Це стосується перш за все анексії Криму, яка суперечить міжнародному праву», - уточнив він. Лашет також нагадав, що Німеччина разом із Францією бере участь у Нормандському форматі; Берлін і Париж намагаються зробити свій внесок у мирне врегулювання в Україні.

Читайте також: Маркарова назвала Nord Stream 2 російською зброєю проти Європи

Як повідомлялося, проєкт «Північний потік-2» для транспортування газу з Росії до ЄС через Німеччину побудований майже на 95%. Після введення США санкцій Росія намагається добудувати його самотужки і сподівається зробити це до кінця цього року.

Фото: Bernd von Jutrczenka / DPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-