Вчені розкрили секрет «крові льодовиків» в Альпах

Вчені розкрили секрет «крові льодовиків» в Альпах

Укрінформ
На вершині французьких Альп сніг іноді здається забрудненим плямами темно-червоної крові через мікроводорості в снігу. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє LiveScience.

Про існування мікроорганізмів не тільки в океанах, а й на вершинах гір мало хто знає. Вони мешкають у снігу на висоті від 1 000 до 3 000 метрів над рівнем моря.

За словами координатора команди вчених, що займаються цим питанням в Альпах, Еріка Марешала, подібно мікроводоростям у водоймах, снігові мікроводорості допомагають сформувати основу харчової мережі гірської екосистеми. Також вони, ймовірно, аналогічним чином реагують на забруднення і зміну клімату.

«На даний момент ми думаємо, що водорості, ймовірно, є маркерами зміни клімату, оскільки зростання організмів відображає підвищення рівня вуглекислого газу і пов'язані з цим зміни в навколишньому середовищі», - зазначив Марешал.

Технічно ці водорості зелені завдяки хлорофілу, але також вони містять каротиноїди - помаранчеві і червоні пігменти. Ймовірно, каротиноїди захищають водорості від руйнівного впливу інтенсивного світла і ультрафіолетового випромінювання.

Читайте також: Танення льодовиків у світі пришвидшилося за останні 20 років

Коли велика кількість водоростей зростає дуже швидко, сніг може здаватися червоним або помаранчевим через накопичення цих самих каротиноїдів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-