НАТО готове захистити союзників від загроз із боку Мінська та Москви – Столтенберг

НАТО готове захистити союзників від загроз із боку Мінська та Москви – Столтенберг

Укрінформ
Північноатлантичний альянс готовий у разі потреби захистити союзників від будь-яких загроз, що виходять із боку Мінська та Москви.

Як передає Укрінформ, про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у коментарі німецькому виданню Welt am Sonntag.

"НАТО є оборонним альянсом. Я б не хотів забагато спекулювати. Але ми пильні і дуже уважно стежимо за тим, що відбувається у Білорусі. І ми, звичайно, готові при надзвичайній ситуації захищати та відстоювати кожного із союзників від будь-якої загрози, що виходить із боку Мінська чи Москви", - заявив Столтенберг.

За його словами, Білорусь стає "все більш і більш залежною" від Росії, і це непокоїть союзників. "Союзники серйозно стурбовані тіснішою співпрацею між Москвою та Мінськом в останні місяці. З минулого ми вже знаємо, що Росія сильно порушила територіальну цілісність таких держав, як Україна, Грузія та Молдова", - сказав Столтенберг.

За його словами, ситуація у Білорусі стане також предметом обговорення під час саміту НАТО у Брюсселі за тиждень.

Читайте також: Сорок кораблів і 60 літаків: у Балтиці стартують навчання НАТО

Крім того, в НАТО розглядають як серйозний виклик зростаючу співпрацю між Росією та Китаєм у військовій та політичній сферах. З огляду на це, питання нарощування Китаєм військової потуги, як і "зростаюча агресивність Росії" також обговорюватиметься на саміті НАТО у червні. На порядку денному також будуть нові формі міжнародного тероризму, збільшення кібератак та загрози розповсюдження ядерної зброї.

Як повідомлялося, 14 червня в Брюсселі відбудеться саміт НАТО, головною темою якого є зміцнення трансатлантичних зв’язків та розгляд концепції розвитку Альянсу «НАТО 2030». За заявами офіційних осіб, Україна пов’язувала із цим самітом НАТО сподівання на отримання ПДЧ (Плану дій щодо членства), на виконання зобов’язань Бухарестського саміту НАТО 2008 року. Однак порядок денний зустрічі НАТО на вищому рівні у червні поточного року не передбачає проведення зустрічей з країнами-партнерами або розгляду питання щодо надання ПДЧ країнам-аспірантам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-