Атака на конституційний лад: ЄС обурений діями парламенту Молдови

Атака на конституційний лад: ЄС обурений діями парламенту Молдови

Укрінформ
Високий представник ЄС Жозеп Боррель назвав ухвалене вчора рішення парламенту Молдови, яким ставиться під сумнів компетенція суддів Конституційного Суду країни та його рішення щодо умов розпуску парламенту, атакою на конституційний лад в країні.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві високого представника ЄС, яка оприлюднена у суботу на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«Голосування (в парламенті Молдови – ред.), що відбулося у п’ятницю, та зроблені заяви є неприхованою атакою на конституційний лад Республіки Молдова та спробою підірвати верховенство права. ЄС наголошує, що всім політичним акторам в Республіці Молдова необхідно поважати рішення Конституційного Суду. Незалежність Конституційного Суду є життєво важливою для забезпечення верховенства права та демократичних механізмів, які є двома фундаментальними принципами, з якими Молдова погодилася в рамках Угоди про асоціацію ЄС- Молдова», - йдеться у документі.

Читайте також: Конституційна криза в Молдові: Україна підтримала дії президентки Санду

Боррель нагадав, що вчора члени парламенту Молдови від Партії соціалістів, партії «Шор» (Shor) та групи «За Молдову» (Pentru Moldova) проголосували за недовіру до трьох суддів Конституційного Суду та оголосили недійсним призначення судді Конституційного Суду Домініки Маноле два роки тому. Вони також визнали недійсним рішення КС від 15 квітня 2021 року щодо умов для розпуску парламенту.

«Відповідно до Конституції Республіки Молдова, Конституційний Суд є незалежним від будь-яких інших органів влади і має керуватися лише Конституцією. Парламент та виконавча влада мають поважати роль Конституційного Суду як охоронця Конституції, навіть коли вони незадоволені рішеннями» - наголосив високий представник ЄС.

Читайте також: Федералізація не вирішить ситуацію з Придністров'ям – президентка Молдови

Як повідомлялося, після засідання Вищої ради безпеки, яке відбулося вчора,президент Молдови Мая Санду зажадала від прокуратури розслідувати можливу спробу узурпації влади парламентом та закликала правоохоронні органи не допустити дестабілізації ситуації в країні.

Парламент Молдови на засіданні 23 квітня ухвалив постанову про узурпацію влади Конституційним Судом "на користь політичних інтересів президента" Маї Санду. Документ підтримали депутати від Партії соціалістів (ПСРМ), лідером якої є колишній президент Ігор Додон, і політична група Pentru Moldova, до якої увійшли депутати від «Шор» і колишні представники лівоцентристської Демократичної партії. Парламент Молдови також проголосував за скасування указу про призначення суддею Конституційного Суду Домініки Маноле, яка обіймала посаду глави КС і яку було призначено за квотою законодавчого органу країни.

Раніше Конституційний Суд Молдови підтримав Санду у питанні щодо розпуску парламенту на тій підставі, що він не може сформувати уряд. Рішення КС оскарженню не підлягає.

Фото: DPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-