Польща заявила, що готує Росії «адекватну» відповідь за видворення п'ятьох дипломатів

Польща заявила, що готує Росії «адекватну» відповідь за видворення п'ятьох дипломатів

Укрінформ
Варшава готує Москві “адекватну” відповідь на оголошення персонами нон грата п’ятьох польських дипломатів у Росії.

Про це під час брифінгу для ЗМІ повідомив у Варшаві заступник глави МЗС Польщі Шимон Шинковський вел Сеньк, передає кореспондент Укрінформу.

“Наш посол був сьогодні в російському МЗС, отримав ноту, на яку ми сподівалися, адже МЗС Росії вже раніше анонсувало це на своїй інтернет-сторінці…Ми це прийняли до відома і залишаємо за собою право на адекватну реакцію”,- повідомив Шинковський вел Сеньк.

Він повідомив, що у ноті МЗС РФ пояснило: рішення про видворення п’ятьох польських дипломатів є відповіддю на оголошення на минулому тижні Польщею персонами нон грата трьох російських дипломатів з посольства Росії у Варшаві.

Читайте також: Росія оголосила персонами нон грата п'ятьох польських дипломатів

Заступник глави МЗС Польщі повідомив, що рішення Росії є "шкідливими" і "дестабілізують ситуацію в регіоні".

“У цій ситуації можливість діалогу є обмеженою”,- констатував він.

Як повідомляв Укрінформ, Варшава 15 квітня оголосила трьох російських дипломатів персонами нон грата. Підставою для такого рішення було порушення цими особами умов дипломатичного статусу і вчинення дій на шкоду Польщі.

У польському МЗС заявили, що Варшава повністю солідаризується з рішеннями, прийнятими США 15 квітня стосовно політики щодо Росії. У п’ятницю, 16 квітня, глава МЗС Росії Сергій Лавров оголосив про намір видворити п’ятьох польських дипломатів з РФ.

На минулому тижні США також оголосили персонами нон грата 10 російських дипломатів. У Росії відреагували на це дзеркально, видворяючи 10 американських дипломатів з Росії.

Читайте також: Країни Балтії на знак солідарності з Чехією вислали чотирьох російських дипломатів

17-18 квітня Чехія і РФ взаємно вислали, відповідно, 18 і 20 співробітників посольств з Праги і Москви. Приводом до цього стали заяви влади Чехії про те, що російські спецслужби причетні до вибухів військових складів під Врбетіце в 2014 році. Після цього Чехія зажадала від Росії повернення своїх дипломатів до Москви, пояснюючи це паралічем роботи посольства через видворення майже усіх дипломатів. Росія на це не погодилася, відтак Прага зажадала, аби до кінця травня з Чехії виїхало 60 російських дипломатів.

Напередодні Словаччина заявила про видворення з країни трьох російських дипломатів у жесті солідарності з Чехією.

Сьогодні Литва, Латвія та Естонія також на знак солідарності з Чехією вислали загалом 4-х російських дипломатів, солідаризуючись з чеськими союзниками.

Фото: Lukas Plewnia / flickr.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-