Чехія виключила Росію з тендера на добудову АЕС

Чехія виключила Росію з тендера на добудову АЕС

Укрінформ
Уряд Чехії на своєму засіданні 19 квітня вирішила остаточно заборонити російській компанії «Росатом» брати участь у тендері на добудову атомної електростанції «Дуковани».

Про це поінформував на брифінгу після засідання уряду в прямому ефірі міністр промисловості Карел Ґавлічек, передає Укрінформ.

За його словами, «оцінка безпеки стосуватиметься лише компаній із Франції, США та Південної Кореї. А «Росатом» не буде допущений.

При цьому, зауважив міністр, вирішувати, хто саме з компаній будуватиме блоки АЕС, вирішуватиме вже наступна влада.

Читайте також: Видворені російські дипломати відбули з Праги

Парламентські вибори в Чеській Республіці заплановані на осінь цього року.

Застереження, зокрема, з боку чеських спецслужб, щодо участі російської компанії в проєкті лунали вже давно. Остаточне ж рішення було прийняте на тлі дипломатичного скандалу між Чехією і Росією. Країни взаємно вислали дипломатів: ЧР 18 російських, РФ 20 чеських. При цьому всі російські дипломати є офіцерами військових спецслужб СЗР і ГРУ, які, як вважає слідство, були причетні до вибухів на складах із боєприпасами на сході Чехії у Врбетицях у 2014 році.

Тендер на добудову «Дукован», що оцінюється мінімум у 6 мільярдів євро, є найбільшою разовою інвестицією Євросоюзу і країн НАТО. Участь у ньому неможлива без оцінки безпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-