Байден видав указ про посилення санкцій проти Росії

Байден видав указ про посилення санкцій проти Росії

Оновлено
Укрінформ
Сполучені Штати запроваджують нові санкції та обмеження проти Росії, включно з видворенням російських дипломатів, через дії уряду та розвідувальних служб РФ проти інтересів і суверенітету США.

Про це йдеться в указі глави Білого дому, оприлюдненому в четвер, передає Укрінформ.

«Президент Байден підписав новий указ про запровадження санкцій, який забезпечує посилення повноважень, щоби продемонструвати рішучість адміністрації відповісти, а також стримати у повному обсязі зловмисну зовнішню діяльність Росії», - зазначається в документі.

Указ глави Білого дому також надсилає сигнал, що США й надалі притягуватимуть Росію до відповідальності, якщо вона продовжуватиме дестабілізуючу поведінку. Йдеться, зокрема, про спроби підірвати вільні та чесні вибори в США, а також у країнах-союзниках та партнерах; зловмисну кібердіяльність проти США та інших країн; сприяння РФ транснаціональній корупції для впливу на уряди іноземних держав; переслідування дисидентів або журналістів; підрив безпеки у країнах і регіонах, важливих для національної безпеки США; порушення усталених принципів міжнародного права, у тому числі територіальної цілісності держав.

Читайте також: Байден продовжив санкції проти Росії, повязані з Україною

Передбачається, зокрема, запровадження широких обмежень Міністерством фінансів США. Відповідно до директиви Мінфіну, вводяться санкції проти 16 юридичних та 16 фізичних осіб, причетних до спроб уряду РФ впливати на вибори в США 2020 року, а також інших зловмисних дій та поширення дезінформації.

«Міністерство фінансів США у партнерстві з Євросоюзом, Великою Британією, Австралією та Канадою ввело санкції проти вісьмох фізичних та юридичних осіб, пов’язаних з постійною окупацією та репресіями Росії в Криму», - зазначається також в указі.

Крім того, Мінфін США обмежив можливість для американських фінансових установ брати участь у торгах на первинному ринку облігацій, випущених Центробанком РФ, та розширив повноваження уряду США щодо санкцій проти державного боргу Росії.

При цьому наголошується, що трансатлантична спільнота підтримує Україну на тлі односторонніх провокацій РФ уздовж лінії розмежування на Сході України, в окупованому Криму, а також уздовж українського кордону.

В указі окремо вказується на виплати Росією винагороди талібам за атаки на військових США та союзних країн в Афганістані. «З огляду на чутливість цього питання, яке охоплює безпеку наших сил, воно вирішується через дипломатичні, військові та розвідувальні канали», - йдеться в документі.

Крім того, зазначається, що Сполучені Штати видворяють десятьох російських дипломатів. «Цей персонал включає представників російських спецслужб», - підкреслюється в указі.

Читайте також: Стримати Росію від агресії можуть нові санкції та військова підтримка України – Кулеба

У зв’язку зі зловмисною кібердіяльністю РФ, здійснюваною через програмне забезпечення SolarWinds, США запроваджують окремі санкції проти шести російських технологічних компаній. При цьому вказується, що Служба зовнішньої розвідки Росії була координатором цих дій, а компанії, які потрапили під обмеження, надавали їй підтримку у зловмисній діяльності.

США також заявили, що разом із союзниками продовжують твердо підтримувати відкритий та безпечний інтернет, однак дії Росії суперечать цій меті. У цьому зв’язку Сполучені Штати ініціювали заходи, спрямовані на зміцнення колективної безпеки в кіберпросторі.

Як повідомляв Укрінформ, у перші дні після інавгурації, що відбулась у січні нинішнього року, президент США Джо Байден доручив американській розвідці оцінити зловмисну діяльність Росії. За результатами цієї перевірки адміністрація Байдена пообіцяла застосувати проти РФ видимі, а також непублічні кроки у відповідь.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-