Південноафриканський штам COVID-19 виявився стійкішим до вакцини Pfizer

Південноафриканський штам COVID-19 виявився стійкішим до вакцини Pfizer

Дослідження
Укрінформ
Південноафриканський штам коронавірусної інфекції набагато більш стійкий до вакцини Pfizer-BioNTech.

Про це свідчать дані дослідження, проведеного фахівцями Тель-Авівського університету і мережею медичних установ Клаліт, передає Укрінформ із посиланням на результати дослідження, які опинилися в розпорядженні видання The Times of Israel.

Під час дослідження двома експертними групами, вчені взяли аналізи у 150 вакцинованих громадян Ізраїлю, тест на коронавірус у яких виявився позитивним. Частка південноафриканського штаму COVID-19 у вакцинованих виявилася у вісім разів вище, ніж його частка серед інфікованих, які не отримали щеплення.

Читайте також: Charité підтвердила «британський» і «південноафриканський» штами на Тернопільщині

За словами професора Аді Стерн, головного автора дослідження, фахівці очікували тільки один випадок південноафриканської варіації вірусу. Отже, подібний тип вірусу, на відміну від британського та вихідного, здатний протистояти дії вакцини.

Стерн зазначила, що робити остаточні висновки поки зарано, адже для отримання максимально точної інформації необхідно продовжити дослідницьку роботу.

Читайте також: Степанов прогнозує третю COVID-хвилю та 25 тисяч хворих на добу

«Це перше в світі дослідження, засноване на реальних даних, що показують, що вакцина менш ефективна проти південноафриканського варіанту в порівнянні як з вихідним вірусом, так і з британським», - зазначили вчені.

Водночас інше дослідження, проведене Pfizer/BioNTech, свідчить про те, що в Південній Африці вакцина ефективна на 100%.

Як повідомляв Укрінформ, наша країна в межах глобальної ініціативи COVAX має отримати 8 млн доз вакцини від COVID-19. Перша поставка вакцини Pfizer від COVAX очікувалася ще в середині лютого, однак і досі не надійшла. Також у березні COVAX поінформував Україну про можливість виділити нашій країні ще 947,7 тис. доз вакцини Pfizer.

Читайте також: Кого щепитимуть вакциною CoronaVac - МОЗ визначило чотири категорії

Своєю чергою Президент Володимир Зеленський 6 квітня заявив, що Україна уклала договір з американською корпорацією Pfizer на постачання десяти мільйонів доз вакцини проти коронавірусу. Постачання відбуватиметься упродовж року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-