Путін підписав закон про власне «обнулення»

Путін підписав закон про власне «обнулення»

Укрінформ
Президент Росії Володимир Путін підписав закон про приведення законодавства країни про вибори і референдуми у відповідність з поправками до Конституції.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Інтерфакс.

Відзначається, що в законі "Про вибори президента РФ" прописується, що громадянин РФ, який обіймав посаду президента два терміни або обіймає на день офіційного опублікування рішення про призначення виборів президента РФ посаду президента РФ другий термін, не має права бути обраним на цю посаду.

Читайте також: Венеційська комісія не побачила логіки в конституційному «обнуленні» Путіна

При цьому, відповідно до закону, не враховується кількість президентських термінів, які особа обіймала і (або) обіймає на момент набрання чинності поправками до Конституції РФ.

Крім того, перенесено до закону про вибори президента конституційне положення про те, що президентом РФ може бути обраний громадянин РФ, якому не менше ніж 35 років, який постійно проживає в РФ не менше ніж 25 років, не має і не мав раніше іноземного громадянства (посвідки на проживання чи іншого документа про право постійного проживання за кордоном).

Читайте також: Конституційні зміни в РФ принципово нічого не змінюють - експерти

При цьому вимога до кандидата на посаду президента про відсутність у нього іноземного громадянства не поширюється на громадян РФ, "які раніше мали громадянство держави, яка була прийнята або частина якої була прийнята в РФ".

Як повідомляв Укрінформ, 14 березня 2020 року в РФ був ухвалений запропонований президентом Путіним закон «Про вдосконалення врегулювання окремих питань організації та функціонування публічної влади», який передбачає внесення змін до конституції.

«Всенародне голосування» за запропонованими поправками до конституції відбулося в РФ 1 липня 2020 року.

Подальше ухвалення поправок забезпечило «обнулення» попередніх президентських термінів Путіна, який згідно з попередньою версією конституції РФ не міг висувати свою кандидатуру на наступних президентських виборах після двох поспіль шестирічних періодів перебування на посаді.

Фото: карикатура Сергій Йолкін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-