Венеційська комісія не побачила логіки в конституційному «обнуленні» Путіна

Венеційська комісія не побачила логіки в конституційному «обнуленні» Путіна

Укрінформ
У Венеційській комісії вказали, що виключення (обнулення – ред.) попередніх термінів перебування при владі чинного і попередніх президентів РФ суперечить логіці ухвалених конституційних змін щодо обмеження строку президента до двох термінів.

Про це йдеться в оприлюднених 23 березня висновках Венеційської комісії щодо змін до конституції Російської Федерації, ухвалених після референдуму 1 липня 2020 року, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Виключення (обнулення – ред.) ad hominem (логічна помилка, пов'язана із апеляцією до конкретної особи – ред.) термінів нинішнього і попереднього президентів суперечить самій логіці ухваленої правки, яка обмежує мандат президента до двох строків», - зазначили у комісії.

Окрім цього міжнародні експерти вказали на затверджений у новій російській конституції широкий імунітет глави держави, який у сукупності із процедурою імпічменту забезпечує надмірні обмеження у можливості притягнути президента до відповідальності.

«Аналізуючи зміст поправок, Венеційська комісія дійшла висновків, що вони непропорційно посилюють позицію президента в РФ та відходять від системи контролю і балансів, які мають передбачатися у конституції», - зазначили міжнародні експерти.

У сукупності конституційні зміни в РФ не відповідають принципу розподілу гілок влади навіть за президентської форми державного правління.

Читайте також: НАТО вважає Путіна відповідальним за дії російської влади – Столтенберг

Як повідомляв Укрінформ, 14 березня 2020 року у РФ був ухвалений запропонований президентом Путіним закон «Про удосконалення врегулювання окремих питань організації і функціонування публічної влади», який передбачав внесення змін до конституції.

У травні 2020 року моніторинговий комітет ПАРЄ направив до Венеційської комісії запит на отримання висновків щодо цього проєкту конституційних змін.

«Всенародне голосування» щодо запропонованих поправок до конституції пройшло в РФ 1 липня 2020 року.

Подальше ухвалення поправок забезпечило «обнулення» попередніх президентських термінів Путіна, який за попередньою версією конституції РФ не міг висувати свою кандидатуру на наступних президентських виборах після двох поспіль шестирічних періодів перебування на посаді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-