Безпрецедентна інтенсивність на лінії Вашингтон - Київ, троє без Зеленського та правий проєкт на кордонах України

Безпрецедентна інтенсивність на лінії Вашингтон - Київ, троє без Зеленського та правий проєкт на кордонах України

Три події світу
Укрінформ
Троє лідерів правих політичних сил з різних країн  континенту домовилися створити загальноєвропейський проєкт.

Джозеф Байден зателефонував Володимиру Зеленському, та й в цілому інтенсивність телефонних розмов між Києвом та Вашингтоном стала безпрецедентною на фоні гри м’язами Кремлем на кордоні з Україною. Путін перевірив Меркель та Макрона на спроможність порозумітися. 

Фото: ОП
Фото: Офіс Президента

Помітна активізація російських військ на кордонах України спричинила телефонний дзвінок Джозефа Байдена своєму українському колезі. Перша телефонна розмова між Байденом та Зеленським тривала менше години, співрозмовники обговорили ключові проблеми двосторонніх відносин. Хоча цьому діалогу передували телефонні розмови між керівниками зовнішньополітичних та оборонних відомств США та України, абсолютизувати формулу «США не залишать Україну наодинці з Росією» не варто, адже наші західні партнери мають неабиякий досвід у демонстрації глибини занепокоєності ситуацією у різних куточках планети. Проте варто згадати і про телефонну розмову Жозепа Борреля з Дмитром Кулебою, і дзвінки з Лондона від міністрів оборони та закордонних справ.

Україна отримала значну символічну підтримку на тлі агресивної активізації Росії по периметру кордонів нашої держави та роздмухування алармістської істерії у ОРДЛО та окупованому Криму. Давній метод Кремля «Перекладати з хворої голови на здорову», безумовно, вихлюпнеться за межі російськомовного інформаційного поля, і тут Україні мають також надати підтримку її партнери – шляхом поширення відповідних меседжів у власному  інформаційному просторі та формуванні спільної позиції колективного Заходу.

(Фото: EPA
Фото: EPA

Путін доволі вправно нівелював обіцянку Володимира Зеленського провести термінові переговори з лідерами Нормандської четвірки після загибелі українських військових під Шумами 26 березня. Тобто обіцяна відеоконференція відбулася, але без участі Зеленського. Складно нарікати на дії Ангели Меркель та Еммануеля Макрона, які зголосилися на розмову з Путіним. Ніде правди діти: і порядок денний відносин Росії з провідними країнами ЄС, і політичні резони бундесканцлерін та французького президента їх підштовхують до діалогу. Справедливості заради зауважу, що з Берліна та Парижа прозвучали заклики до Москви припинити вогонь на сході України, які контрастували зі звинуваченнями Путіна на адресу України у прагненні не виконувати Мінські домовленості.

Фото: EPA-EFE
Фото: EPA-EFE

Правляча в Угорщині партія ФІДЕС недовго сумувала після розставання з родиною Європейської народної партії. Її лідер Віктор Орбан запросив до Будапешта польського прем’єра Матеуша Моравецького та лідера італійської партії «Ліга» Маттео Сальвіні, щоб обговорити перспективи «європейського Відродження» з правим ухилом. Загальноєвропейська права сила в разі утворення навряд чи обмежиться трьома згаданими країнами. Нагадаю, що про прагнення об’єднати європейських правих говорив у часи свого розквіту і Стівен Беннон – колишній скандальний радник Дональда Трампа.  Враховуючи теплі відносини Орбана та Сальвіні з Кремлем та сусідство України з Польщею та Угорщиною, варто сприймати це альянс як спроможний стати вже у найближчому майбутньому проблемою для України.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-