Польща пропонує повторити вибори президента Білорусі під егідою ОБСЄ

Польща пропонує повторити вибори президента Білорусі під егідою ОБСЄ

Укрінформ
У МЗС Польщі вважають, що президентські вибори в Білорусі потрібно провести під егідою міжнародних організацій, зокрема ОБСЄ.

Про це заявив заступник глави МЗС Польщі Марцін Пшидач, передає Укрінформ із посиланням на Польське радіо.

“Вся євроатлантична спільнота від самого початку кризи, 9 серпня 2020 року, закликає до повторення виборчого процесу, визнаючи, що той, який відбувся у серпні, не відповідає цивілізованим стандартам. У цьому контексті значну роль мають зіграти міжнародні організації, такі як ОБСЄ, які могли б забезпечити процес”, - заявив Пшидач.

Він констатував, що для цього потрібна згода чинної влади у Мінську.  За його словами, усе залежатиме від того, "наскільки сильним буде тиск у самій Білорусі протягом наступних місяців".

Читайте також: У Білорусі штаб опозиціонера Бабарика оголосив про створення партії «Вместе»

Заступник глави МЗС також назвав "невипадковими" репресивні дії влади Білорусі проти польської національної меншини в Білорусі. Він наголосив, що Польща ніколи не змириться з цим.

Як повідомлялося, відносини між Польщею та Білоруссю різко погіршилися після того, як Варшава не визнала результатів президентських виборів у серпні минулого року. Режим Олександра Лукашенка звинувачує польську владу в намаганні дестабілізувати ситуацію в Білорусі шляхом підтримки й координації протестних рухів.

Читайте також: Україна та Польща висловили занепокоєння репресіями з боку білоруської влади – комюніке

За останній місяць Білорусь оголосила персонами non grata трьох польських дипломатів, Варшава відповіла на це дзеркальними кроками. Силові структури Білорусі провели обшуки у приміщеннях організацій польської національної меншини, затримуючи її активних діячів. Їм інкримінують, зокрема, участь у нелегальних заходах.

Сейм Польщі у вівторок одностайно ухвалив резолюцію, в якій засудив репресивні дії офіційного Мінська проти польської національної меншини та закликав звільнити затриманих.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-