Досвід вакцинації: захворюваність різко падає, а пильність – ні

Досвід вакцинації: захворюваність різко падає, а пильність – ні

Укрінформ
Навіть зі спадом захворюваності в Ізраїлі штраф за відсутність маски – $300. У США, де пильність втратили, ситуація гірше

Поки Україна відчайдушно намагається знайти охочих для щеплення від ковіду, у інших державах, де з цим проблем не було, як і з налагодженням поставок вакцин, вже вимальовується певна позитивна динаміка. Лідером за темпами вакцинації серед країн світу продовжує залишатися Ізраїль, де вже половина населення отримала дві дози вакцини, тобто повністю імунізована.

Звісно, про те, що вплинуло на успіх швидкої вакцинації в Ізраїлі варто окремо сказати – про це далі. Але країні вже вдалося вийти на зниження темпів поширення інфекції, що дає добрий знак іншим – вакцинація таки дає ефект. Але це там, де щепилися достатньо людей для формування колективного імунітету. А поки цього не відбулося, слід дотримуватися обмежень як і раніше, інакше зрушень не буде, як показує досвід США.

Ізраїль, щоби швидше щепити населення, переплачував за вакцину 50%

В Ізраїлі, де з самого початку було взято курс на прискорену вакцинацію, на цей момент імунізувано двома дозами 51% громадян. Такі темпи стали можливими за сприяння кількох чинників. По-перше, не варто забувати про рівень довіри населення до медичної системи в Ізраїлі, яка вважається однією з найкращих у світі. По-друге, в країні надзвичайно розвинута електронна система охорони здоров’я: 99% населення користуються електронними картками, що дозволяє без особливих підготувань розпочати облік провакцинованих людей. По-третє, ЗМІ повідомляють, що аби домогтися безперебійних поставок вакцини від Pfizer в умовах надвисокого попиту, прем’єр-міністр країни Беньямін Нетаньяху запропонував вищу ціну, ніж її ринкова вартість. Як повідомляє Блумберг, йдеться про близько 30 доларів за дозу, що приблизно на 50% більше, ніж за домовленостями з керівництвом США.

Немалу роль зіграла і наполегливість самого Нетаньягу у переговорах із гендиректором Pfizer Альбертом Бурлою, який назвав цю наполегливість близькою до одержимості, розповівши про 30 телефонних дзвінків звідти. Це і не дивно, адже на кону в прем’єра Ізраїлю його політичне майбутнє – 23 березня знову відбудуться вибори до кнесету. Та і самій компанії Pfizer була вигідна така угода, адже ціла країна стала майданчиком для підтвердження ефективності її вакцини у реальних умовах.

Кількість інфікованих по днях
Кількість інфікованих по днях

Тепер же, дивлячись на зменшення захворюваності в країні, можна сказати, що ситуація із захворюваність після імунізації населення явно покращується. Якщо наприкінці січня – на початку лютого в Ізраїлі щоденно фіксували 7-11 тисяч нових випадків COVID-19, то минулий тиждень – менше двох тисяч випадків, а в останні три дні – менше 600. Наразі в країні відкрилися бари, ресторани, театри і музеї, але потрапити туди можна лише за наявності «зеленого паспорту», тобто паспорту вакцинації. При цьому, як зазначає ВВС, вакцинація не знімає необхідності носити маски і тримати дистанцію в громадських місцях. Штраф за відсутність маски – близько 300 доларів. Наразі Ізраїль є першою країною, що ввела паспорти вакцинації всередині. Чи ж перейматимуть інші країни таку практику? Україна, принаймні, ще не скоро розмірковуватиме про це зважаючи на «темпи» вакцинації.

У Великобританії теж спад, у США – плато, бо зарано розслабилися

У Великобританії першу дозу вакцини отримали 42% громадян, другу дозу – лише 3,4%. Але навіть при цьому в країні теж ситуація значно краща, ніж була наприкінці січня, коли за добу фіксували до 40 тисяч нових випадків коронавірусної інфекції. Останній тиждень захворюваність там коливається в межах 5-6 тисяч, поступово спадаючи до все нижчих показників. При цьому темпи вакцинації в країні лише нарощуються: минулої доби там імунізували рекордну кількість людей – понад 800 тисяч.

У США, де вакцинацією охопили теж значну кількість 330-мільйонного населення – 25% (13% двома дозами), захворюваність відчутно знижувалася з кінця січня, проте з початку березня зупинилася на плато. Директор Національного інституту вивчення алергічних та інфекційних захворювань США Ентоні Фаучі навіть висловив свою стурбованість такою ситуацією щоденного приросту у 60-70 тисяч нових випадків, назвавши її неприйнятною (наприкінці січня добова захворюваність сягала 190 тисяч випадків).

Кількість інфікованих по днях
Кількість інфікованих по днях

Власне, американські експерти стурбовані тим, що люди зарано розслабилися. Як пише CNN, десятки керівників штатів послабили обмеження, посилаючись на покращення ситуації та зростання числа вакцинацій. Найсерйозніший крок назад від обмежень зробили губернатори Міссісіпі і Техасу (обидва республіканці), які скасували зобов’язання носити маски та дозволили підприємцям працювати на повну потужність у своїх штатах.

Водночас авіаперельоти почали бити рекорди ери пандемії, бо прихід весни спонукав натовпи людей податися у Флориду й інші сонячні регіони. Експерти наголошують, що наразі запобіжні заходи будуть мати вирішальне значення у ситуації, коли циркулює декілька штамів вірусу, зокрема і надзвичайно заразний – «британський». Прогнозується, що до кінця березня – початку квітня він стане домінуючим у США, що може викликати новий сплеск захворюваності, бо рівень вакцинації іще недостатній, щоб його зупинити.

Колишній виконувач обов’язків директора CDC сказав CNN, що «варіанти (штами вірусу. – Ред.) поширюються шляхом ослаблення нашої пильності», коли люди не носять маски і не дотримуються дистанції. Він сказав, що потрібно протриматися іще кілька місяців, коли вакцини буде достатньо для всіх, і лише тоді можна буде відпустити деякі обмеження. «Але якщо ми зробимо це дуже швидко, ми можемо побачити зростання числа випадків, ми можемо побачити відкат, який відбувається в багатьох європейських країнах і який не має бути результатом тут, в Америці», – застеріг він.

Власне, ці слова стосуються не лише Американців, а всіх мешканців планети. Але особливо хочеться нагадати про це українцям, адже рівень охоплення вакцинацією у нас лише 0,2%, а темпи поширення – одні з найбільших в Європі.

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-