Ейджизм порушує права мільйонів людей у світі - ООН

Ейджизм порушує права мільйонів людей у світі - ООН

Укрінформ
Упередження та дискримінація за віком (ейджизм) широко поширені в усьому світі й зачіпають мільйони людей похилого та молодого віку.

Як передає Укрінформ із посиланням на АР, про це заявили в ООН.

«Ейджизм стосовно молодих і літніх людей широко поширений, не визнається, не викликає заперечень і має далекосяжні наслідки для нашої економіки та суспільства», - сказала помічниця генерального секретаря Департаменту з економічних і соціальних питань ООН Марія-Франческа Спатолізано.

Основний посил нового звіту ООН полягає в тому, що «ми можемо й повинні запобігати ейджизму і що навіть невеликі зрушення в тому, як ми думаємо, відчуваємо та діємо щодо віку й старіння, принесуть користь людям і суспільству».

У звіті цитується опубліковане минулого року опитування за участю 83 034 осіб у 57 країнах, яке показало, що половина респондентів дотримується «помірно або сильних вікових установок».

Читайте також: Дискримінація за ознакою статі: куди можна поскаржитись. Інфографіка

У 202-сторінковому звіті також йдеться, що реакція на пандемію COVID-19 показала, наскільки поширений ейджизм - літні й молоді люди стереотипні в публічному дискурсі та в соціальних мережах, а в деяких випадках вік використовується як єдиний критерій під час доступу до медичної допомоги і рятувальної терапії, а також до фізичної ізоляції.

«У міру того, як країни прагнуть оговтатися від пандемії, люди різного віку будуть продовжувати стикатися з різними формами ейджизму. У молодих робітників може бути ще менше шансів отримати роботу. Літні працівники можуть стати мішенню для скорочення штату. Ранжування у медичному обслуговуванні виключно за віком обмежить право людей похилого віку на медичну допомогу». - попередили в ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-