Спікером парламенту Естонії став експрем'єр Юрі Ратас

Спікером парламенту Естонії став експрем'єр Юрі Ратас

Укрінформ
Спікером Рійгікогу (естонського парламенту) обраний голова Центристської партії та колишній прем'єр-міністр Юрі Ратас.

Про це повідомляє портал ERR, передає Укрінформ.

Як зазначається, з 98 депутатів (зі 101), які брали участь у голосуванні, 63 підтримали кандидатуру Ратаса, його суперника і тепер вже екскерівника Рійгікогу, віцеголови Консервативної народної партії (EKRE) Хенна Пиллуааса - 20. Ще 15 бюлетенів визнані недійсними.

Читайте також: Естонія мінімум на місяць вводить локдаун

Після цього відбулися вибори віцеспікерів, на яких депутат від реформістів Ханно Певкур отримав 59 голосів, а голова EKRE Мартін Хельме - 28. Певкур зберіг свою посаду, а Хельме став віцеспікером уперше, змінивши на цій посаді голову партії Isamaa («Вітчизна») Хеліра-Валдора Сеедера.

Парламент Естонії обирає керівництво раз на рік, у березні, таємним голосуванням. За усталеною традицією, місця спікера і першого його заступника в Рійгікогу займають представники керівної коаліції, а другий заступник представляє опозицію.

Нагадаємо: у січні 2021 року в Естонії спалахнула урядова криза у зв'язку зі звинуваченнями в корупції у лавах Центристської партії, провідної в коаліції. Юрі Ратас тоді оголосив про відставку з посади прем'єр-міністра. У новій урядовій коаліції Центристська партія стала «молодшим партнером» Партії реформ.

Читайте також: Естонія для переходу на персоналізовану медицину вже зібрала ДНК 11% населення - посол

Юрі Ратас став другим в історії представником Центристської партії, обраним на посаду спікера Рійгікогу.

З квітня 2007 до листопада 2016 року Ратас обіймав посаду другого віцеспікера парламенту, а потім 4 роки та 2 місяці був прем'єр-міністром.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-