Канцлер Австрії користувався літаком компанії Фірташа – ЗМІ

Канцлер Австрії користувався літаком компанії Фірташа – ЗМІ

Укрінформ
Федеральний канцлер Австрії Себастіан Курц використав при поверненні з Ізраїлю до Відня приватний літак, який належить компанії, пов’язаній з українським олігархом-втікачем Дмитром Фірташем.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє австрійське видання ZackZack.

Зазначається, що глава австрійського уряду вилетів 4 березня з Відня до Тель-Авіва на данському державному літаку разом із прем’єром Мете Фредеріксен – для спільних переговорів з ізраїльським прем’єр-міністром Беньяміном Нетаньягу щодо виробництва вакцин від COVID-19. Втім, назад австрійська офіційна делегація на чолі з Курцем повернулася вже приватним літаком, який потім повернувся до Києва.

Читайте також: Байденгейт: соратник Джуліані розповів, про що домовлявся з Фірташем

«Однак назад Курц полетів не данським державним літаком, а разом з австрійською делегацією на орендованому приватному літаку. За літаком – через операційну компанію Avcon Jet AG – стоїть суперечлива особа: український олігарх Дмитро Фірташ. Його вважають улюбленцем президента Росії Володимира Путіна, а влада США розшукує його за обвинуваченням у корупції. Процес щодо його екстрадиції затягнувся на роки», - йдеться у публікації.

Як зазначає видання, літак Embraer Legacy 600 з реєстраційним номером OE-IRK, яким літав Курц, офіційно належить компанії Raiffeisen Aircraft Finance GmbH та використовується за договором лізингу компанією Ukrinvest Holding AG, яка базується у Відні та по’язана з Фірташем. Остання у 2017 р. уклала договір, згідно з яким за експлуатацію цього літака відповідає віденська компанія Avcon Jet AG.

PR-агент Фірташа Даніель Капп заявив виданню, що літак OE-IRK «хоча і є у власності компанії, яку можна віднести до пана Фірташа, але все ж управляється автономно третьою стороною».

В австрійській федеральній канцелярії у відповідь на запит ZackZack повідомили, що це був «абсолютно стандартний процес бронювання індивідуальних авіаперельотів через такі компанії як Avcon Jet». «Хто володіє відповідним повітряним судном, нам невідомо, і це не має значення», - заявили у канцелярії.

Австрійське видання також повідомляє, що Фірташ живе у Відні на віллі, яка належить Александеру Шютцу – одному з великих донорів «Австрійської народної партії» (ÖVP), лідером якої зараз є Себастіан Курц. При цьому, як пише ZackZack, це – не єдиний зв'язок Фірташа з ÖVP. PR-менеджер Фірташа Даніель Капп раніше був речником іншого лідера ÖVP Йозефа Прьоля (віце-канцлер та міністр фінансів Австрії у 2008-2011рр.).

Читайте також: Суд Барселони закрив справу проти Фірташа, забракло доказів — ЗМІ

«Через існуюче лише на папері «Агентство з модернізації України» Фірташ також пов'язаний з колишнім міністром юстиції Вольфгангом Брандштеттером та політичним наставником Курца Міхаелем Шпінделеггером», - йдеться у матеріалі.

Крім того, у юридичній команді українського олігарха працює колишній міністр юстиції Австрії Дітер Бомдорфер, який є експолітиком від правопопулістської «Австрійської партії свободи».

Як повідомлялося, Фірташа було затримано в Австрії у березні 2014 року за запитом американських слідчих, але потім випущено під заставу 125 мільйонів євро. Відтоді олігарх оскаржував свою екстрадицію в США. США звинувачують Фірташа в пропонуванні хабаря розміром 18,5 мільйона доларів за ліцензію на розробку титанових родовищ у Індії поза конкурсом. Українському олігархові загрожує до 50 років тюрми й конфіскація всіх активів. А 25 червня 2019 року Верховний суд Австрії дав дозвіл на екстрадицію Фірташа до США, що 16 липня підтвердив австрійський міністр юстиції. Сам олігарх наразі продовжує перебувати в Австрії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-