Австрія впроваджуватиме паспорти вакцинації з квітня - Курц

Австрія впроваджуватиме паспорти вакцинації з квітня - Курц

Укрінформ
Австрія почне впроваджувати Цифровий зелений сертифікат (так званий зелений паспорт) щодо COVID-19 вже у квітні, не чекаючи загальноєвропейського рішення.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив федеральний канцлер Австрії Себастіан Курц під час пресконференції у Відні.

"Ми не хочемо чекати на втілення проєкту у Європейському союзі, а зробимо вже зараз кроки на національному рівні. Міністр охорони здоров’я завтра подасть до комітету з питань охорони здоров’я необхідні законодавчі основи та пропозицій для того, щоб "зелений паспорт" можна було втілити в Австрії уже у квітні, і таким чином провести необхідну підготовчу роботу для імплементації на загальноєвропейському рівні", - заявив він.

Читайте також: ЄС планує давати «паспорти вакцинації» громадянам третіх країн

За словами Курца, "зелений паспорт", який уможливить поїздки Європою, є особливо важливим для туристичних країн як Австрія, які очікують вже влітку знову отримати сотні тисяч туристів.

Очікується, що Національна рада Австрії вже наступного тижня схвалить відповідний урядовий проєкт, який уможливить розгортання в Австрії "зеленого паспорту". У технічному плані втілення проєкту в країні покладено на систему електронних медичних карток ELGA.

Читайте також: Паспорти вакцинації: ЄС може представити демоверсію документа 17 березня

За словами очільника МОЗ Австрії Рудольфа Аншобера, розгортання "зеленого паспорту" відбуватиметься у два етапи. На першому етапі, орієнтовно з середини квітня, такий сертифікат (у виглядів QR-коду) видаватиметься для підтвердження того, що людина пройшла тест на коронавірус та отримала негативний результат. Таким чином, по суті, буде переведено в електронну форму нинішні паперові довідки про те, що людина отримала негативний результат тесту на COVID-19, які зараз вимагаються, наприклад, при відвідуванні перукаря.

На другому етапі, часові рамки якого поки не визначені, "зелений паспорт" буде використовуватися і для підтвердження того, що людина має щеплення проти коронавірусу або вже перенесла раніше коронавірусну хворобу.

Читайте також: У Франції вважають передчасним запровадження «паспортів вакцинації»

Як повідомляв Укрінформ, Євросоюз розглядає можливість впровадження Цифрових зелених сертифікатів, що може відбутися з 1 червня. Система охоплюватиме три різновиди сертифікатів щодо COVID-19: сертифікат вакцинації, сертифікат тестування та сертифікат одужання.

Цифрові зелені сертифікати видаватимуться безкоштовно під час щеплення проти COVID-19 в паперовому або в цифровому вигляді, та міститимуть елементи захисту та ідентифікації, зокрема, QR-код, унікальний для кожної персони. Наявність такої цифрової ідентифікації дозволить розпізнавати дані таких документів в усіх країнах ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-