Скорочення поставок AstraZeneca найменше зачепить Чехію

Скорочення поставок AstraZeneca найменше зачепить Чехію

Укрінформ
Чеська влада домовилася з виробником вакцини AstraZeneca щодо скорочення поставок на 40% на тлі того, що в інші країни ЄС поставки будуть скорочені на 73%. 

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Twitter служби МОЗ «Розумний карантин» (Chytrá Karanténa).

«Ми маємо перші результати переговорів з AstraZenecа. Для ЄС вона зменшить поставки на 73%, однак для Чехії - лише на 40%!», - повідомляють чиновники.

За їх даними, наступного тижня прийде 9 600 доз (замість 16 800), через тиждень 10 867 доз замість обіцяних 88 тисяч. Однак наприкінці місяця надійде ще 99 859 доз.

Читайте також: «AstraZeneca не несе ризику»: в Італії не виявили зв’язку між вакциною і смертю

Згідно зі стратегією вакцинації, Чехія замовила 3 мільйони доз у AstraZeneca. Вже в лютому мали надійти 200 тисяч, а в березні - 400 тисяч доз. Досі центри вакцинації отримали близько 164 тисяч доз вакцини, з них у березні - близько 52 тисяч доз. П'ятнадцять тисяч доз Чехії подарувала сусідня німецька федеральна земля Саксонія.

Доля щеплень вакциною AstraZeneca сягає в республіці 11,5%. Окрім того, використовуються, так само як в інших країнах ЄС, вакцини від Pfizer BioNTech і Moderna. За даними Мінохорони здоров’я ЧР, в березні країна отримає загалом понад 1,1 млн доз вакцини, у квітні – понад 2 млн, у травні – більш як 2,5 млн, а в червні - понад 3 млн. Перші партії Johnson & Johnson чекають наприкінці квітня.

Читайте також: В Японії фіксують випадки анафілаксії після введення вакцини Pfizer

Як повідомлялося, в суботу фармкомпанія AstraZeneca оголосила, що поставки її вакцини для всього ЄС будуть обмежені на 73%. Дюжина європейських країн призупинили щеплення цією вакциною цього тижня через підозри щодо серйозних побічних ефектів, таких як утворення тромбів. Чехія не планує подібних заходів.

Державний інститут контролю за лікарськими речовинами (SÚKL) зафіксував за останній тиждень 3 випадки смерті, які могли бути пов’язані з вакцинацією проти COVID-19 (про які вакцини йдеться, не уточнюється). Загалом з початку вакцинації в Чехії було 11 подібних випадків, вони всі будуть вивчені Інститутом та Європейським агентством з лікарських засобів.

Читайте також: У Єврокомісії визнали помилки при замовленні COVID-вакцин

За даними Міністерства охорони здоров’я ЧР, в країні з населенням 10,3 млн людей зроблено 1 068 683 щеплень, з них 298 тисяч людей отримали обидві дози.

У світі зафіксували 120 152 270 випадків зараження коронавірусом. Зокрема 2 661 360 випадків летальні, одужали 96 677 799 осіб.

Фото: Sven Simon/ All Over Press

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-