Коронакриза обійдеться німецькому бюджету у €250 мільярдів

Коронакриза обійдеться німецькому бюджету у €250 мільярдів

Укрінформ
Локдаун коштуватиме німецькій економіці близько 50 мільярдів євро лише в першому кварталі 2021 року, загальне ж падіння валового внутрішнього продукту через коронакризу сягне 250 мільярдів євро.

Таким висновком поділився з виданням Bild am Sonntag директор Інституту німецької економіки (IW) Міхаель Гютер, передає Укрінформ.

За його словами, криза, спричинена коронавірусом, «була і є шоком для німецької економіки, якому немає рівних».

Уже рік, нагадав Гютер, зовсім не працюють окремі галузі економіки, зокрема виставкова та індустрія розваг, готелі та ресторани були закриті здебільшого на чотири з половиною місяці після вимушеної перерви навесні 2020 року. Простоюють роздрібна торгівля та туристична галузь.

Пакети допомоги від федерального уряду працюють в короткочасній перспективі та можуть допомогти запобігти гіршим наслідкам, однак чекати на виплати подекуди доводиться занадто довго. IW підрахував, що близько 5 тисяч компаній досі існує лише завдяки тому, що зобов'язання подати заяву про банкрутство було призупинено, що робить їх «компаніями-зомбі».

Читайте також: Віцепрезидент Єврокомісії: «Північний потік-2» не потрібен енергетиці ЄС

За оцінками мюнхенського Інституту економіки (ifo), криза обійдеться німецькому бюджету в 180,8 мільярда євро цього року та 138,2 мільярда євро в наступному.

Напруженою є ситуація на ринку праці: кількість безробітних зросла з 2,3 млн у березні до 2,96 млн у серпні. На даний момент не мають роботи 2,75 мільйона людей, 2,8 млн людей є частково зайнятими.

Як повідомлялося, перший локдаун був запроваджений в Німеччині навесні, коли було закрито все, включно промислове виробництво. Восени, а також перед різдвяними святами уряд уже не закривав виробничі потужності, обмеження стосувалися окремих галузей, насамперед гастрономії, туризму, культури тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-