Лукашенко втратив легітимність і низько впав у очах білорусів і світу – речник ЄС

Лукашенко втратив легітимність і низько впав у очах білорусів і світу – речник ЄС

Укрінформ
Наслідком дій білоруської влади проти власного народу, репресій та жорстокого придушення мирних протестів стала втрата нею не лише легітимності, а й поваги населення Білорусі та міжнародного співтовариства.

Про це заявив речник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Пітер Стано на брифінгу у вівторок у Брюсселі, відповідаючи на запитання щодо реакції Єврокомісії на погрози силових органів Білорусі застосувати бойову зброю проти демонстрантів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сприйняття поведінки білоруської влади вже зараз є дуже поганим унаслідок того, що режим Лукашенка робить проти власного населення. Якщо ці погрози будуть виконані, це лише посилить дуже погане враження, яке вже сформувалося у міжнародної спільноти. Влада (Білорусі) і президент – вони вже втратили свою легітимність, вони низько впали, насамперед в очах власних громадян», - сказав Стано.

Він наголосив, що Євросоюз послідовно підтримує та обстоює законні вимоги білоруського народу щодо поваги до фундаментальних прав людини та демократичних свобод. Ця підтримка знаходить відображення в усіх діях і рішеннях Євросоюзу, включаючи вчорашню резолюцію Ради міністрів закордонних справ ЄС, висновки Європейської ради або адресні санкції проти чиновників Білорусі.

«Рада міністрів закордонних справ вчора була дуже чіткою в тому, що буде другий раунд санкцій. Вони є гнучким інструментом, який постійно переглядається. За потреби, якщо ця погана поведінка триватиме, санкційний список буде розширений... Це очевидно, що ЄС має намір реагувати на ці події і водночас продовжуватиме залучення (до врегулювання - ред.) та закликатиме до інклюзивного національного діалогу, до припинення неприйнятних репресій влади проти учасників мирних протестів та проти всіх громадян Білорусі», - наголосив речник ЄС.

Читайте також: Тихановська поставила Лукашенку «ультиматум» і дала 13 днів

Як повідомляв Укрінформ, під час акцій протесту 11 жовтня у різних містах Білорусі, за даними МВС, було затримано 713 осіб. 12 жовтня у МВС Білорусі заявили, що силовики застосовуватимуть бойову зброю у разі потреби.

Демонстрації в Білорусі тривають на знак протесту проти фальсифікації результатів президентських виборів 9 серпня, на яких переможцем було оголошено Олександра Лукашенка. Попри проведену в Мінську закриту «інавгурацію» Лукашенка, його легітимність як президента Білорусі не визнають країни ЄС і Україна.

Силові органи Білорусі продовжують застосовувати насильство проти демонстрантів і затримують протестувальників. Від початку демонстрацій, за даними опозиції, було затримано понад 12 тис. осіб, кілька людей загинуло.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-