Росія дає Білорусі перші $500 мільйонів кредиту

Росія дає Білорусі перші $500 мільйонів кредиту

Укрінформ
Рада Євразійського фонду стабілізації та розвитку (ЄФСР), який підконтрольний РФ, схвалила надання Республіці Білорусь кредиту на 500 млн дол. США з власних коштів на термін до 10 років.

Як передає Укрінформ, про це у понеділок повідомляється на сайті Мінфіну РФ.

Рішення було прийнято в п'ятницю, 9 жовтня.

Як зазначається, додаткові кошти необхідні Білорусі для фінансування прогнозованого дефіциту консолідованого бюджету. Останнє дозволить, зокрема, запобігти зниженню валових міжнародних резервів нижче цільового рівня Національного банку країни.

«Обмеження, пов'язані з пандемією, негативно позначаються на економічній активності Республіки Білорусь, створюють серйозні ризики: кредит дасть змогу уряду країни забезпечити якісну медичну допомогу, збалансувати бюджетну політику і забезпечити стабільність банківського сектора», - прокоментував міністр фінансів Антон Сілуанов.

Окрім коштів Фонду, Республіка Білорусь отримає кредит на 1 млрд дол. США від Росії. Його буде надано двома траншами: перші 500 млн дол. США - у 2020 році і другі 500 млн дол. США - в 2021 році.

За кредитом передбачено пільговий період - до 5 років. Кошти надаються під плаваючу відсоткову ставку, що визначається як середня прибутковість доларових єврооблігацій РФ на термін 7 років.

Раніше президент РФ Путін за підсумками зустрічі з Лукашенком у Сочі 14 вересня пообіцяв, що Росія виділить Білорусі кредит на 1,5 млрд доларів.

Лукашенко, легітимність якого як президента Білорусі не визнають країни ЄС і Україна, 23 вересня «вступив» на посаду на новий термін.

Читайте також: ЄС готує нові санкції проти білоруських чиновників, Лукашенко теж у списку - Боррель

Нагадаємо, що в грудні 2013 року уряд Миколи Азарова отримав кредит на 3 млрд дол. У рамках домовленостей між президентом РФ Путіним і тодішнім президентом України Віктором Януковичем. Всього Росія планувала видати Україні 15 млрд доларів кредиту, проте в Україні сталася Революція Гідності.

У грудні 2013 року довірена особа The Law Debenture Trust Corporation p.l.с., яке представляє інтереси РФ як власника випуску євробондів України на 3 млрд дол., за дорученням Мінфіну Росії звернулася з даним позовом проти України в інтересах Російської Федерації.

Україна виступає проти вимог Росії виплачувати борг, посилаючись, в тому числі на те, що Росія чинила на Україну незаконний тиск.

13 грудня 2019 року Високий суд Англії та Уельсу відклав розгляд справи на невизначений термін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-