У ПАРЄ закликають Єреван і Баку до деескалації конфлікту

У ПАРЄ закликають Єреван і Баку до деескалації конфлікту

Укрінформ
У Парламентській асамблеї Ради Європи закликають Вірменію і Азербайджан до деескалації збройного конфлікту та відновлення переговорів.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявили доповідачі Асамблеї, які здійснюють моніторинг дотримання прав людини у Вірменії та Азербайджані.

«Ми надзвичайно занепокоєні ескалацією бойових дій між Вірменією і Азербайджаном, що загрожує усій регіональній стабільності. Ми глибоко розчаровані втратами серед цивільного населення і військових з обох сторін», - заявили доповідачі по Вірменії Борьяна Аберг (Швеція), Кіммо Кільюнен (Фінляндія), а також по Азербайджану – Штефан Шеннах (Австрія) і сер Роджер Гейл (Велика Британія).

Парламентарії закликали обидві сторони негайно припинити бойові дії, забезпечити деескалацію конфлікту та повернутися до переговорів у форматі Мінської групи ОБСЄ.

Доповідачі ПАРЄ також закликали країни-члени Ради Європи утримуватися від дій, які можуть посилити напруження і нестабільність у регіоні.

Як повідомлялося, Вірменія та Азербайджан почали бойові дії на кордоні та звинуватили один одного в ескалації насильства у Нагірному Карабасі.

Читайте також: ЄСПЛ отримав від Єревана запит щодо Нагірного Карабаху

У Міністерстві оборони Азербайджану поінформували, що азербайджанські військові розпочали контрнаступальну операцію по всій лінії фронту у Нагірному Карабасі у відповідь на провокації Вірменії.

МЗС Вірменії заявило, що "азербайджанська сторона завдала ракетних ударів по всій лінії зіткнення також по мирних населених пунктах, включаючи столицю (Нагірного Карабаху - ред.) Степанакерт".

Вірменія оголосила воєнний стан та повну військову мобілізацію.

МЗС України закликало сторони повернутися до діалогу заради мирного врегулювання конфлікту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-