Через забруднення повітря щорічно помирають 7 мільйонів людей - ООН

Через забруднення повітря щорічно помирають 7 мільйонів людей - ООН

Укрінформ
У світі через забруднення повітря щорічно помирають сім мільйонів людей.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Центр новин ООН.

Експерти ООН називають забруднення повітря "невидимим убивцею". Від його наслідків щороку помирають 7 млн осіб.

Відзначається, що забруднення повітря є причиною респіраторних, інфекційних і серцевих захворювань, інсульту, раку легенів і ускладнень, пов'язаних з вагітністю. У дітей, які вдихають брудне повітря, все частіше проявляється астма, хронічна легенева недостатність, затримка росту, діабет, дитяче ожиріння і розумова відсталість.

У період боротьби з коронавірусом (COVID-19), коли люди почали менше літати літаками і користуватися громадським транспортом, учені виявили в багатьох містах світу різке зниження концентрації забруднювачів повітря, особливо рівня вмісту оксидів азоту. Це стало здебільшого наслідком скорочення руху транспорту в міських районах. Наприклад, рівень забруднення в Мадриді знизився приблизно на 50 відсотків. Подібні ситуації склалися і в інших великих містах.

Читайте також: У Києві встановлять пости системи моніторингу якості повітря

Однак, як зазначають експерти, якість повітря залежить від багатьох інших забруднювачів, не пов'язаних з транспортом. Наприклад, рівень забруднення атмосфери дрібними частинками, які потрапляють у повітря при опаленні житлових та інших будівель або при добриві полів, не знизився.

"Це показує, що для ефективного захисту від впливу забруднення повітря у містах важливими є комплексні міжгалузеві заходи, які виходять за рамки транспортного сектора", - йдеться в повідомленні Європейської Економічної Комісії ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-