Європейські дослідники зосередилися на одному препараті проти COVID-19 - ЗМІ

Європейські дослідники зосередилися на одному препараті проти COVID-19 - ЗМІ

Укрінформ
Після європейських випробувань ліків проти коронавірусу їх лінійка звузилася у звязку з проблемами клінічної дії, і зараз учені зосереджені лише на одному препараті - ремдесивірі.

Про це повідомляє телеканал BFM-TV.

«Перелік потенційних препаратів проти COVID-19 продовжує звужуватися: після гідроксихлорохіну європейські клінічні випробування Solidarity та Discovery також відмовилися від лікування лопінавіром/ритонавіром, які вважаються неефективними та характеризуються побічними ефектами», - йдеться у повідомленні.

За даними ЗМІ, після ухвалення цього рішення обидва випробування зосередяться лише на одному препараті - ремдесивірі, який нещодавно отримав дозвіл на проведення маркетингових досліджень у Євросоюзі.

Читайте також: Європейське агентство дозволило лікувати COVID-19 препаратом "Ремдесивір"

Клінічні випробування британської фармацевтичної компанії Recovery щодо поєднання противірусних препаратів лопінавіру та ритонавіру, які застосовують у боротьбі проти вірусу СНІДу, виявилося неефективним. Такого ж висновку дійшли фахівці ВООЗ стосовно випробувань Solidarity та французькі вчені - стосово Discovery. «Попередні результати показують, що гідроксихлорохін та комбінація лопінавіру/ритонавіру мало або взагалі не впливають на зниження смертності при стаціонарній терапії проти COVID-19 у порівнянні зі стандартним лікуванням», - йдеться в заяві ВООЗ.

Крім того, випробування Discovery продемонструвало «значно більшу частоту серйозних негативних наслідків для функції нирок» у пацієнтів, які приймали лопінавір/ритонавір, йдеться у прес-релізі Національного інституту охорони здоров’я та медичних досліджень Франції (Inserm). Особливо це стосується пацієнтів реанімації.

За даними ВООЗ та Inserm, невдовзі усі ці результати будуть опубліковані в наукових виданнях. Попри те, що в усьому світі було проведено дослідження десятків методів лікування COVID-19, жоден не показав достатньої ефективності, за винятком стероїду - дексаметазону, який застосовується для найбільш уражених пацієнтів.  Згідно з результатами випробування Recovery, дексаметазон знижує смертність у найтяжчих хворих, які перебувають на штучній вентиляції легень.

Читайте також: Ремдесивір: американська надія, еліксир життя, військова розробка...

Тим часом  ремдесивір отримав умовний дозвіл на продаж в межах ЄС з 3 липня, ухвалений Єврокомісією. Американське дослідження також показало, що цей антивірусний засіб, розроблений для боротьби з Еболою, ненабагато скорочує час одужання для госпіталізованих пацієнтів з COVID-19 (в середньому від 15 до 11 днів). Однак воно не довело жодних переваг щодо скорочення кількості летальних випадків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-