Німеччина не робитиме винятків із газової директиви ЄС для Nord Stream 2

Німеччина не робитиме винятків із газової директиви ЄС для Nord Stream 2

Укрінформ
Незалежний регулятор Bundesnetzagentur ухвалив остаточне рішення про відмову надати проєкту «Північний потік-2» виняток із законодавства ЄС.

Про це повідомив у Twitter посол України у ФРН Андрій Мельник.

«Маємо велику перемогу у Берліні: щойно незалежний регулятор Bundesnetzagentur прийняв остаточне рішення про відмову надати проєкту «Північний потік-2» виняток із законодавства ЄС! Навіть якщо тепер долю Nord Stream-2 вирішуватиме Феміда, Україна вдячна Німеччині за солідарність», - написав дипломат.

Як повідомляється на сайті Bundesnetzagentur, німецький регулятор ухвалив 15 травня 2020 року своє остаточне рішення щодо відмови проєкту Nord Stream 2 у застосуванні до нього винятку з європейської газової директиви, однак компанія може оскаржити це рішення в судовому порядку.

«Сьогодні Федеральне мережеве агентство відхилило заявку Nord Stream 2 AG про звільнення від регулювання частини Nord Stream 2, що пролягає по території Німеччини», - йдеться у заяві.

У ній пояснюється, що хоча за законом частина трубопроводу, який з’єднує країну ЄС з країною-не членом спільноти та проходить територією Німеччини, за певних умов може бути звільнена від нормативних вимог, у даному випадку це право не може бути застосоване, адже газогін не був завершений до 23 травня 2019 року. А саме це є умовою звільнення.

«Оскільки Nord Stream-2 ще не був повністю прокладений до 23 травня 2019 року, Федеральне мережеве агентство відхилило заявку Nord Stream 2 AG про звільнення. Таким чином, після введення в експлуатацію Nord Stream 2 підпадає під дію німецьких регуляторних вимог та європейських норм щодо розділення, доступу до мережі та регулювання витрат», - йдеться у заяві.

У Федеральному мережевому агентстві розглядають поняття завершення терміну з точки зору будівництва та технологій. Заявник натомість аргументує свою вимогу тим, що інвестиційне рішення було прийняте задовго до 23 травня 2019 року.

Регулятор уточнює, що Nord Stream 2 AG має можливість оскаржити ухвалене ним рішення від 15 травня в суді.

Як зазначається у заяві, всі держави-члени Європейського Союзу мали змогу вивчити заявку Nord Stream 2 AG. Ці думки були враховані німецьким регулятором, так само, як і спільні заяви компаній PGNiG S.A. та PGNiG Supply & Trading GmbH, яких було запрошено до консультацій після подання заявки 18 березня 2020 року. Жодна з держав-членів і запрошені компанії не розділяють аргументацію Nord Stream 2 AG щодо завершення терміну будівництва, зазначають у регуляторі.

Зі зміною Газової директиви 2009/73/EG європейські регуляторні вимоги були поширені також на трубопроводи між державою-членом ЄС та третьою країною. Нове європейсько аконодавство набуло чинності 12 грудня 2019 року.

Російська компанія розраховувала отримати виняток для відрізка у 12 морських міль, які проходять територією ФРН. Це дозволило б зберегти монополію Газпрому, чого не допускає європейське регулювання.

Водночас ЗМІ повідомляють, що російське судно-трубопрокладник «Академік Черський», який Газпром планує використати для прокладення 5-відсоткового залишку труб газопроводу, вже прибуло до острова Рюген.

Читайте також: Україна втрачатиме до $3 мільярдів щороку, якщо Nord Stream 2 запустять - Макогон

Як повідомлялося, проєкт будівництва газопроводу «Північний потік-2» для постачання газу до Європи в обхід України здійснював російський Газпром спільно з європейськими компаніями Engie, Uniper, OMV, Shell і Wintershall.

Україна виступає проти будівництва газогону «Північний потік-2». Крім того, противниками російського газопроводу є США, Польща і країни Балтії.

Раніше передбачалося, що «Північний потік-2» буде запущений до кінця 2019 року.

20 грудня президент США Дональд Трамп підписав оборонний бюджет країни, який передбачає введення санкцій проти російських газопроводів «Північний потік-2» і «Турецький потік».

Після цього швейцарська компанія Allseas, що займалася укладанням труб для газогону «Північний потік-2», припинила роботи.

11 січня після переговорів у Москві з канцлером ФРН Ангелою Меркель президент РФ Володимир Путін висловив сподівання, що газогін буде добудовано до кінця поточного року або в першому кварталі 2021 року.

На початку лютого німецьке видання Handelsblatt з посиланням на поінформовані дипломатичні джерела у Вашингтоні повідомило, що в разі спроби добудувати «Північний потік-2» Конгрес США готовий ухвалити наступний пакет санкцій, спрямований як проти європейських інвесторів цього російського проєкту, так і проти потенційних покупців газу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-