Боррель: Дезінформація в умовах епідемії може вбивати

Боррель: Дезінформація в умовах епідемії може вбивати

Укрінформ
Високий Представник ЄС Жозеп Боррель у четвер провів віртуальну зустріч з членами Комітету із закордонних справ, під час якої роз’яснив політику ЄС у сфері боротьби з дезінформацією, яка спрямована проти європейців та проти єдності і солідарності європейських країн.

Текст виступу Високого представника у повному обсязі оприлюднений на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

Приводом для відвертого обговорення стали звинувачення на адресу Європейської служби зовнішніх дій в європейській пресі. Дипломатичній службі дорікали у тому, що її фахівці внесли корективи у доповідь щодо проявів дезінформації в контексті пандемії коронавірусу, нібито, піддавшись політичному тиску з боку Китаю.

«Дозвольте розпочати з того, що наші відносини з Китаєм продовжують ґрунтуватися на принципах, що викладені у Стратегічному огляді ЄС-Китай від березня 2019 року, де говориться про те, що ми розглядаємо Китай як ключового партнера, але також як конкурента та системного суперника. У тому, що стосується дезінформації, я хочу підтвердити, що Європейська служба зовнішніх дій (ЄСЗД) визнає актуальність закордонної дезінформації та маніпуляцій. Вони часто поціляють у наші цінності, наші інтереси та представляють собою критичний виклик для нашого відкритого та демократичного суспільства», - сказав Боррель.

Він зауважив, що відповідно до мандату, що був наданий Європейською радою, ЄСЗД створила відповідні комунікаційні підрозділи, які від початку були орієнтовані на боротьбу з кампаніями дезінформації з боку державних та недержавних акторів Російської Федерації, але пізніше поширили свою діяльність на Південне сусідство та на регіон Західних Балкан. Пандемія коронавірусу надала цій роботі додаткового глобального виміру.

«Навмисні та скоординовані компанії дезінформації мають сприйматися як гібридна загроза для європейської та глобальної безпеки. Ми здійснюємо значні зусилля, щоб підвищити обізнаність щодо таких спроб та допомогти країнам-членам розвинути довгострокову стійкість. Важливим прикладом співпраці у цьому сенсі є наша взаємодія з Європейським Парламентом у захисті основ нашої демократії під час Європейських виборів 2019 року», - зауважив Високий представник ЄС.

Він нагадав, що в основі європейських зусиль у боротьбі з дезінформацією є саме європейські цінності – свобода слова, плюралізм у медіа, які є основою стійкості демократичного суспільства.

«Наша нещодавня Спеціальна доповідь відобразила складну картину. Вона досліджує зусилля з дезінформації та агресивне нав’язування наративів з боку різних міжнародних учасників, включаючи Росію і Китай, а також інших, таких як режим у Сирії або уряд Ірану. Вони намагаються малювати західні демократії як слабкі, розділені та нездатні протистояти сучасним викликам, водночас представляючи себе як найбільш ефективні та турботливі структури», - зауважив Боррель.

Читайте також: ЄС повинен надати підтримку Україні у боротьбі з COVID-19 - Чапутович

Він підкреслив, що дезінформація, особливо в умовах епідемії, може нести пряму загрозу громадян ЄС та навіть вбивати. Інший її вимір може мати суто матеріальний вплив – достатньо згадати спалене обладнання 5G у Нідерландах після поширення хибної інформації про їх вплив на розповсюдження коронавірусу.

«Європейський Союз є міжнародним гравцем, і саме це є нашою доданою вартістю. Більшість з наших країн-членів, якщо брати їх окремо, не мають жодних шансів у протистоянні із більшими силами. Але нас не так просто розділити, допоки наші країни-члени стоять разом. Ті, хто зараз роздмухують ідею, що ЄС може поступитися своїми інтересами під тиском третіх країн, має уважно перечитати нашу доповідь по дезінформації. Вони мають її прочитати, щоб зрозуміти – ми серед небагатьох, хто може посилатися на такі факти та оприлюднювати їх», - наголосив Високий представник ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-