Генсек Ради Європи закликала уряди уникати обмеження свободи ЗМІ під час пандемії

Генсек Ради Європи закликала уряди уникати обмеження свободи ЗМІ під час пандемії

Укрінформ
Представники ЗМІ відіграють важливу роль у запобіганні паніці та зміцненні солідарності у період кризи, спричиненою пандемією коронавірусу.

На цьому наголосила генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич у зверненні до Всесвітнього дня свободи преси, який відзначатиметься 3 травня, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Своїми повідомленнями журналісти також можуть сприяти запобіганню поширенню паніки, розповідаючи і наголошуючи на позитивних прикладах солідарності наших суспільств. Я була особисто вражена і захоплена повідомленнями медіа про те, як громадяни допомагають одне одному, а також медичним працівникам та іншим героям, що перебувають на передовій у цій кризі», - заявила генсек РЄ.

Вона закликала уряди уникати обмеження свободи ЗМІ під час коронавірусної кризи.

«Уряди протистоять безпрецедентним викликам під час кризи COVID-19. Але цією ситуацією не слід користуватися для примушення замовчати або створення перепон журналістам», - додала Пейчинович-Бурич.

Вона відзначила, що ЗМІ мають бути вільними у висвітленні всіх аспектів кризи.

«Журналісти відіграють ключову роль і мають особливу відповідальність у наданні громадськості вчасної, точної правдивої та вартої на довіру інформації», - заявила генсек Ради Європи.

Вона особливо відзначила, що журналісти повинні мати можливість аналізувати рішення влади, які ухвалюються у відповідь на пандемію.

Читайте також: Літню сесію ПАРЄ перенесли на невизначений термін – керівник делегації ВР

Пейчинович-Бурич висловила занепокоєння інформацією, що міститься у щорічній доповіді платформи Ради Європи із сприяння захисту журналістики та безпеки журналістів, де вказано 142 випадки серйозних погроз журналістам у 2019 році.

«На жаль, тривожна тенденція проявів насильства і залякування журналістів, яка спостерігалася минулими роками, зберігається. Дуже багато журналістів перебувають в ув'язненні. Також дуже багато випадків безкарності за убивства журналістів. Я також обізнана про скрутну економічну ситуацію, в якій вони опинилися сьогодні», - заявила Пейчинович-Бурич.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-