Засновник Bellingcat: Не думаю, що почуємо багато доказів у перші дні суду щодо МН17

Засновник Bellingcat: Не думаю, що почуємо багато доказів у перші дні суду щодо МН17

Відео
Укрінформ
Засновник міжнародної групи журналістів-розслідувачів Bellingcat Еліот Гіґґінс наголосив, що суд у справі збитого літака рейсу МН17 є дуже важливим.

На думку Гіґґінса, у перші дні судового розгляду справу по суті не розглядатимуть, сказав він у коментарі кореспонденту Укрінформу в Гаазі.

"Що стосується справи, яка буде розглядатися наступного місяця, я не думаю, що ми почуємо багато доказової бази на початкових слуханнях. Але буде дуже цікаво почути, що зібрала Міжнародна спільна слідча група з розслідування катастрофи МН17 (JIT) і що з цього вона буде готова оприлюднити", - зазначив Гіґґінс.

Як повідомляв Укрінформ, група Bellingcat відома своїми розслідуваннями щодо збитого у 2014 році над Донбасом малайзійського літака рейсу MH17, а також щодо отруєння колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля і його дочки Юлії в британському місті Солсбері та викриттям причетності до цього російських спецслужб.

Читайте також: Розслідувачі Bellingcat отримали премію Макіавеллі

19 червня 2019 року Міжнародна спільна слідча група назвала імена чотирьох підозрюваних, яких вважають причетними до транспортування та бойового застосування ракетного комплексу "Бук", яким був збитий літак рейсу МН17. Троє з них – росіяни. Це колишній офіцер ФСБ, так званий колишній міністр оборони "ДНР" Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал, а на час збиття літака полковник ГРУ Генерального штабу Збройних сил РФ, глава "ГРУ ДНР" Сергій Дубинський і підполковник спецназу ГРУ Олег Пулатов. Четвертий – українець Леонід Харченко, який воював на боці "ДНР". Четвірку було оголошено в міжнародний розшук. Їхню присутність у залі суду називають малоймовірною. Однак це не завадить судовому процесу.

Читайте також: Справа МН17: Нідерланди відмовилися, щоб РФ судила підозрюваних росіян

Також була оприлюднена дата, коли відбудеться суд - 9 березня 2020 року.

Пасажирський Boeing-777 "Малайзійських авіаліній", що виконував рейс МН17 з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий збройними силами РФ на окупованому Донбасі 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебували 283 пасажири і 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Читайте також: МН17: стало відомо ім’я підозрюваного, який вирішив долучитися до судового процесу

Міжнародна спільна слідча група повідомила, що літак рейсу MH17 був збитий зенітно-ракетним комплексом "Бук", який належить 53-й зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, що дислокується в Курську. У травні 2018 року Нідерланди та Австралія офіційно звинуватили Росію у відповідальності за катастрофу малайзійського пасажирського літака рейсу МН17.

Фото: Ірини Драбок

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-