Катастрофа літака МАУ: у Лондоні розробили положення щодо співпраці з Іраном

Катастрофа літака МАУ: у Лондоні розробили положення щодо співпраці з Іраном

Укрінформ
Країни, чиї громадяни загинули в катастрофі літака МАУ біля Тегерана 8 січня, розробили положення щодо подальшої співпраці з Іраном.

Про це у Лондоні після зустрічі п'яти міністрів МЗС заявив очільник зовнішньополітичного відомства Канади Франсуа-Філіп Шампань, який очолив Міжнародну групу щодо розслідування катастрофи українського літака в Ірані, передає кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні члени координаційної групи розробили положення співпраці з Іраном, які будуть опубліковані пізніше. Ці положення базуються на п'ятьох ключових елементах, які стануть дорожньою картою нашої співпраці з іранською владою", - сказав він.

Так, по-перше, Іран має забезпечити повний та безперешкодний доступ іноземним дипломатам для надання консульських послуг.

По-друге, Іран повинен забезпечити, щоб процес ідентифікації загиблих був проведений прозоро та відповідно до міжнародних стандартів. При цьому, побажання родичів загиблих щодо репатріації повинні поважатися.

По-третє, Іран повинен забезпечити повне, незалежне й прозоре міжнародне розслідування відповідно до положень міжнародної Конвенції з цивільної авіації.

По-четверте, Іран повинен взяти на себе всю відповідальність за збиття рейсу PS 752 та визнати свої обов'язки перед родичами загиблих, включаючи питання компенсації.

По-п'яте, Іран повинен забезпечити притягнення до відповідальності людей, які будуть визнані відповідальними за збиття літака в рамках кримінального розслідування, через прозорий і незалежний судовий процес, згідно з міжнародними стандартами судових процесів і прав людини.

За словами Шампаня, Тегеран вже продемонстрував високий рівень співпраці, проте, країни й далі щоденно спостерігатимуть, і закликатимуть іранську сторону продовжувати співпрацювати.

Зазначається, що на зустріч проходила за участі містерів МЗС України, Швеції, Афганістан, Великої Британії, Канади, а також Нідерландів.

Читайте також: Іранці забирали “на пам’ять” речі з місця катастрофи літака МАУ - експерт

Як повідомляв Укрінформ, уранці 8 січня після зльоту з тегеранського аеропорту ім. Імама Хомейні зазнав аварії літак "Міжнародних авіаліній України". На його борту перебувало 176 осіб, всі вони загинули. Серед них 11 українців - двоє пасажирів і дев'ятеро членів екіпажу. Пасажирами авіалайнера також були громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, ФРН і Великої Британії.

Спочатку іранська сторона стверджувала, що аварія сталася через технічну проблему літака. Проте 11 січня Іран заявив, що український авіалайнер був випадково збитий військовими.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-