Берлін не коментує терміни запуску Nord Stream 2

Берлін не коментує терміни запуску Nord Stream 2

Укрінформ
В уряді ФРН не можуть назвати термін запуску в експлуатацію газогону Nord Stream 2, який Росія прокладає в Європу в обхід території України.

Про це заявив офіційний представник федерального уряду Німеччини Штеффен Зайберт 13 січня в Берліні на брифінгу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Подальший хід робіт над Nord Stream 2, можливий термін затримки - це все не ті запитання, на які може відповісти уряд, що він має оцінювати. Це економічне підприємство Nord Stream 2. Отже, відповідати мають підприємства, які проводять будівництво", - сказав Зайберт.

Він також зазначив, що позиція уряду ФРН щодо Nord Stream 2 залишається незмінною, так само як і стосовно важливості продовження транзиту російського газу через Україну.

Читайте також: Моравецький: Санкції США пригальмують, але не зупинять Nord Stream 2

"Наша позиція щодо Nord Stream 2 залишається незмінною: це економічний підприємницький проєкт, який має політичний вимір, тому для нас є настільки важливим те, щоб було гарантовано, що Україна залишиться транзитною державою", - сказав Зайберт.

У цьому контексті він знову привітав укладання угоди між Україною та Росією за посередництва ЄС, "а також завдяки дуже великим зусиллям Німеччини". "Це дуже важливий і добрий сигнал", - підкреслив представник.

Він не погодився з критиками проєкту, які закидають зростання залежності від російського газу, в Берліні вважають, що новий газогін навпаки означає диверсифікацію постачання.

Як повідомлялося, 11 січня після переговорів у Москві з канцлером ФРН Ангелою Меркель президент Росії Володимир Путін висловив надію, що газогін буде добудовано до кінця поточного року або в першому кварталі 2021 року.

Проєкт будівництва газопроводу "Північний потік-2" для постачання газу до Європи в обхід України здійснював російський Газпром спільно з європейськими компаніями Engie, Uniper, OMV, Shell і Wintershall.

Читайте також: Меркель: Ми будемо підтримувати Nord Stream 2, санкції США — неправильні

Україна виступає проти будівництва Nord Stream 2. Крім того, противниками російського газопроводу є США, Польща і країни Балтії.

Раніше передбачалося, що "Північний потік-2" буде запущений до кінця 2019 року.

20 грудня президент США Дональд Трамп підписав оборонний бюджет, який передбачає введення санкцій проти російських газопроводів Nord Stream 2 і "Турецький потік".

Після цього швейцарська компанія Allseas, що займалася укладанням труб для Nord Stream 2, припинила роботи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-