У Чилі масові сутички через подорожчання метро - оголосили надзвичайний стан

У Чилі масові сутички через подорожчання метро - оголосили надзвичайний стан

Укрінформ
Президент Чилі Себастьян Піньєра оголосив надзвичайний стан у столиці країни Сантьяго через масові заворушення після підвищення ціни на проїзд у метро.

Відповідне рішення він ухвалив у п'ятницю, 18 жовтня, повідомляє DW.

"Я оголосив надзвичайний стан і з цією метою призначив генерал-майора Хав'єра Ітурр'ягу дель Кампа на посаду глави національної оборони відповідно до положень законодавства про надзвичайний стан", - заявив він.

Заворушення у Сантьяго почались після підвищення ціни на проїзд у метро у пікові години, яка зросла з 800 до 830 песо (1,17 долара США). Протягом усієї п'ятниці в декількох районах столиці стались сутички між протестувальниками та правоохоронцями. У різних частинах міста протестувальники будували барикади та билися з поліцейськими, які використовували проти них водомети та сльозогінний газ.

У ніч на суботу демонстранти підпалили будинки енергетичної компанії ENEL та відділення Банку Чилі в центрі міста, а також кидали "коктейлі Молотова" на станціях метро. За даними метрополітену, загалом були пошкоджені майже всі 164 станції, були знищені турнікети та ворота.

Читайте також: Під час масових протестів у Каталонії постраждали 89 осіб

Після цього рух метрополітену, який щодня перевозить близько трьох мільйонів пасажирів, був припинений. "Уся мережа закрита через заворушення та руйнування, які перешкоджають мінімальним умовам безпеки для пасажирів та працівників", - повідомили у метрополітені. Очікується, що метро буде зачинено протягом всіх вихідних, рух може бути відновлений лише наступного тижня.

Піньєра назвав протестувальників злочинцями. "Це бажання все зламати, це не протест - це злочин", - заявив він.

У Сантьяго було затримано 133 людини за заподіяння шкоди станціям метрополітену, яка оцінюється в 500 мільйонів песо (700 тисяч доларів).

Фото: Global Look Press / Luis Vargas

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-