Уряд ФРН схвалив

Уряд ФРН схвалив "кліматичний пакет"

Укрінформ
Федеральний уряд Німеччини схвалив пакет заходів, спрямованих на захист клімату.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в Берліні.

"Це дуже важливий крок, віха. Відтепер усі міністерства будуть міністерствами із захисту клімату", - заявила міністр довкілля ФРН Свенья Шульце, представляючи схвалену Програму захисту клімату.

За її словами, Німеччина стане першою країною, яка матиме законодавчо зобов’язальну дорожню карту в цій сфері.

"Кліматичний пакет", який ще має бути затверджений Бундестагом, містить конкретні цілі та проєкти до 2030 року.

Читайте також: Німеччина до 2023 року вкладе в захист клімату €54 мільярди

До того часу Німеччина має намір зменшити на 55% викиди парникових газів у порівнянні з 1990 роком - переважно завдяки збільшенню інновацій та інвестицій.

Тим, хто використовуватиме технології, які сприятимуть зменшенню викидів CO2, уряд обіцяє стимули. Для громадян це означатиме певне підвищення цін на транспорт (утім, наприклад, стануть дешевшими подорожі потягом на дальні відстані) та опалення вже з 2021 року. Водночас уряд збільшує житлові субсидії на 10%. На побутовому рівні також буде заохочуватися заміна старих систем опалення новими, більш екологічними. Те саме стосується автомобілів на традиційному пальному, на зміну яким мають прийти електромобілі.

Читайте також: Електромобілі можуть "закрити" у ФРН 125 тисяч робочих місць

Федеральний уряд має намір реінвестувати доходи, отримані від торгівлі квотами на викиди СО2, в заходи захисту клімату або повертати їх громадянам у вигляді допомоги. Національна система торгівлі викидами стартує у 2021 році, ціна за тонну СО2 буде фіксованою - спочатку 10 євро, у 2025-му - 35 євро. Починаючи з 2026 року ціна формуватиметься ринком у встановлених рамках.

Програмою передбачені конкретні заходи для таких галузей, як будівництво (14% викидів надходить саме з цього сектора економіки), сільське господарство, промисловість (вона має до 2030 року скоротити викиди приблизно вдвічі), енергетика (зокрема, після 2038-го вугілля не буде використовуватися, а частка відновлюваних джерел енергії зросте до 2030 року до 65%).

Велика увага приділятиметься транспорту, викиди від якого у порівнянні з 1990-м мають зменшитися на 40–42% до 2030 року. До того часу по країні має бути доступним 1 мільйон зарядних пунктів електромобілів. Субсидії при придбанні автомобілів з електричним, гібридним і привідним паливними елементами вартістю до 40 тис. євро будуть підвищені, передбачено зменшення податків на певні послуги для володарів таких авто. Мета федерального уряду: до 2030 року в Німеччині має бути зареєстровано від 7 млн до 10 млн електромобілів.

Читайте також: Екоактивісти вже три дні блокують берлінські вулиці

З 2025 року видатки на розширення мережі громадського транспорту становитимуть 2 мільярди євро щорічно. До 2030 року федеральний уряд та Deutsche Bahn (Німецька залізниця) інвестують 86 млн євро в залізничну мережу. З 2020 по 2030 рік залізниці отримуватимуть 1 мільярд євро щорічно на модернізацію, розширення та електрифікацію мережі.

Уряд обіцяє приділити "тризначну в мільярдах суму" на здійснення заходів із захисту клімату. Влада переконана, що це стимулюватиме подальші інвестиції в сприятливі для клімату заходи, підтримуватиме економіку та зробить Німеччину країною бізнесу майбутнього.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-